Društvo

Turska firma Džinsi u Leskovcu odlazi u likvidaciju, 350 radnika da ostaje bez posla saznalo preko SMS poruke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

16:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Turska kompanija Džinsi, koja u Leskovcu posluje od 2011. godine, odlazi u likvidaciju, a bez posla ostaje oko 350 ljudi. Iako nadležni u gradu obećavaju novi posao za sve otpuštene, radnici strahuju zbog neizvesnosti šta će se dešavati.  

U Leskovcu je danas, uz prisustvo gradonačelnika Gorana Cvetanovića, održan sastanak radnika Džinsija sa predstavnicima italijanske kompanije Aunde, koja namerava da u ovom gradu otvori pogon i zaposli deo otpuštenih radinka. 

Većina radnika spremna je da prihvati drugi posao. Razočarani su što su informaciju o likvidaciji dobili putem SMS poruke i što im se niko nije obratio. Očekuju da će sutra razgovarati sa direktorom Džinsija. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"U obaveštenju Džinsija stoji da smo na plaćenom odsustvu na 60 odsto plate u maksimalnom trajanju do 45 dana. Sutra ujutru u 9 sati imamo razgovor sa direktorom i tu ćemo znati na čemu smo", kaže radnik Stefan Jovanović.

Zaposleni u Džinsiju očekuju da će im biti isplaćena dugovanja kao i radni staž koji za ovu godinu nije uplaćen.

"Ostali su nam dužni dva putna troška i dve plate i meni su dužni odmor od 10 dana", kaže Jovanović.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović za Euronews Srbija kaže da je u Džinsiju bilo zaposleno oko 350 radnika i da će za sve biti posla. On ističe da za to nije zainteresovana samo italijanska kompanija već i druge firme.

"Dogovor je da u narednom periodu, a to znači nekoliko nedelja do mesec dana najkasnije, nastave da rade u italijanskoj kompaniji koja već radi u Jagodini. Biće edukacija za početak 50-60 radnika u Jagodini, par nedelja baš u ovom vremenskom periodu kada treba adaptacija na nove mašine i nov postupak šivenja. Radnici će imati mogućnost, što u ovoj kompaniji što u nekim drugim kompanijama, kao što je Jura, koja takođe traži preko 200 radnika, tako da svi oni koji su željni i raspoloženi da rade, sigurno će imati mogućnost da nastave puni kapacitetom da rade", kaže Cvetanović.

Država u Džinsi uložila dva miliona evra  

Potvrđuje da je grad Leskovac i država Srbija od 2011. godine od kada posluje, u ovu kompaniju uložili dva miliona evra.

On navodi i da će ugovor sa Džinsijem biti raskinut i prenet na italijansku firmu Aunde, ističući da ova kompanija ne traži nikakve subvencije od države. Prema njegovim rečima, Džinsi ima dugovanja prema gradu, ali navodi da ona mogu lako da se regulišu. 

"Vodovodu je ostao dužan oko 3,5 miliona dinara za sve tri fabrike, ali to su dugovi koji za ozbiljnu fabriku, ali i za lokalnu samoupravu, mogu lako da se regulišu. Gradu su ostali dužni za zakup hala oko 100.000 evra ali, u odnosu na potencijal i ono što može da se dobije, to je nešto što može vrlo lako da se reši u narednom periodu", navodi on.

Signali da u fabrici ima problema primetilo se poslednjih godinu dana. Firma je prošle godine oglasila prodaju jednog od njihovih pogona u Leskovcu. U međuvremenu, prema rečima radnika, neki su ranije dobijali otkaze a mnogi su odlazili sami zbog uslova rada. 

Radnici su za sutra najavili i protest u 13 sati ispred kabineta gradonačelnika gde će, kako kažu, tražiti šta im pripada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija