Društvo

Ne nazire se kraj toplotnom talasu: Danas malo prijatnije, za vikend ponovo tropske temperature

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2023

-

07:59

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Dolazak hladnog fronta, osim osveženja koje smo svi dugo čekali, doneo je i oluje. Pričinjene su velike štete, pre svega na poljoprivrednim i ratarskim usevima. Nije pala velika količina kiše.

"Poslednji podaci kažu da je palo ispod 15 litara po metru kvadratnom, ali je poguban bio grad.
Sa druge strane, tropskom talasu se ne nazire se kraj. Visoke temperature pratiće nas, izgleda, do kraja meseca", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Kratkotrajni pljuskovi danas su mogući tek ponegde oko Novog Pazara i Priboja. U ostalim predelima biće sunčano i suvo.

Situacija je danas znatno bolja kada je reč o potencijalnom opasnom vremenu, što potvrđuje i karta metaoalarma u kome više nema crvene boje. Ipak, stanovnici jugoistočne Srbije i danas treba da očekuju temperaturu iznad 35 stepeni.

Kao posledica prolaska fronta danas će biti malo prijatnije, ali i dalje sa temperaturom iznad 30 stepeni - prognozira se da će ići od 30 do 32.

Kako je front prošao, vetar je oslabio. U narednim satima uglavnom će biti mirno uz slab vetar severnog pravca.

Za vikend, ponovo tropski vrelo - tokom dana i do 38 stepeni, a tokom jutra od 20 naviše. Noću će biti prilično sparno i teško za spavanje i odmor. Naime, da bi se organizam regenerisao potrebno je da temperatua tokom noćnih sati padne ispod 22 stepena.

"Dugotrajan toplotni talas objašnjava se takozvanom omega bloking situacijom. Visok vazdušni pritisak, odnosno anticiklon, čvrsto se stacionirao iznad Afrike i tako uvlači vreo vazduh na područje Srbije. Sa druge strane cikloni, odnosno kiša i pljuskovi, kruže na njegovoj periferiji", ističe Lazarević.

Iz tog razloga, nakon današnjeg dana, sledi dug suv i vreo period.

Komentari (0)

Srbija