Društvo

Vučetić: Stabilizuje se situacija na tržištu nepokretnosti što se tiče cena i broja transakcija

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

15:40

Vučetić: Stabilizuje se situacija na tržištu nepokretnosti što se tiče cena i broja transakcija
Vučetić: Stabilizuje se situacija na tržištu nepokretnosti što se tiče cena i broja transakcija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda Darko Vučetić izjavio je danas da se situacija na tržištu nepokretnosti što se tiče cena stabilizuje, kao i da je RGZ završio uvođenje centralnog informacionog sistema za katastar neporketnosti u Beogradu sa ciljem da se do kraja godine izvrši implementacija u celoj Srbiji.

Vučetić je za Tanjug izjavio da se, kada je reč o trenutnoj situaciji na tržištu nepokretnosti, tržište nepokretnosti nakon naglog skoka od prošle godine, sada stabilizuje i što se tiče broja transakcija, ali i cena neporektnosti.

Krajem prošle nedelje Republički geodetski zavod i Komora javnih izvršitelja postigli su dogovor o zajedničkoj inicijativi za predlog izmene zakona koji bi trebalo da pomognu građanima u rešavanju stare i nepotpune dokumentacije prilikom upisa u katastar, a pomoćnik direktora RGZ rekao je da je cilj inicijative rešavanje postojećih problema na sistemski način.

Vučetić je naveo brojne probleme sa kojima se u Republičkom geodetskom zavodu susreću, a kojih je, prema njegovim rečima, mnogo.

"Veliki je broj problema koje upravo ovom inicijativom želimo da rešimo na jedan sistemski način", rekao je pomoćnik direktora RGZ.

Dodao je da su izvršitelji ti koji izlaze na teren i utvrđuju faktičko stanje na terenu, ali da nijednom nije odbačen neki njihov zahtev.

Govoreći o dodatnim izazovima i problemima sa kojima se građani suočavaju prilikom upisa u katastar, Vučetić kaže da je bilo dosta zloupotrebe i falsifikovanja dokumenata čemu su bili podložni stari dokumenti, dok se sada, u digitalnom svetu katastra stvari ne mogu falsifikovati budući da je sve digitalno i ostavlja trag.

Dodao je da još jedan sistemski problem predstavlja preko pet miliona nepokretnosti koje su na neregulisanom sistemu tržišta nepokretnosti odnosno nepokretnosti koje nisu upisane u katastar.

"Prošle godine je to neregulisano tržište vredelo 2,5 milijardi evra i ono je duplirano u odnosu na pre dve godine što znači da to predstavlja veliki rizik za građane Srbije kada kupuju jer kupovanje na neregulisanom sistemu tržišta nepokretnosti velik rizik, a nema mogućnosti da ih država zaštiti", kaže Vućetić i dodaje da je cilj inicijative upravo rešavanje takvih nepokretnosti.

RGZ je završio uvođenje centralnog informacionog sistema za katastar neporketnosti u Beogradu, a Vučetić kaže da je ideja reforme da taj sistem zaživi i na teritoriji cele zemlje.

"Ovaj sistem je pouzdan, transparentan i efikasan, a sada radimo na implementaciji u celoj Srbiji počev od Novog Sada, Niša što će biti implementirano u celoj Srbiji do kraja sledeće godine", istakao je Vučetić.

Pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda rekao je i da ta institucija raspisuje konkurs za 196 novih kolega. 

"U prethodnom periodu mi smo zaposlili 800 novih ljudi i sada još 196 čime smo drastično podmladili kadrove u RGZ i danas je to jedna moderna i digitalna institucija koja poseduje preko 50 servisa od kojih 28 besplatno i dostupno svim građanima Srbije", rekao je Vučetić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija