Društvo

Koliko "košta" student: Kirije, školarine, studentski domovi - paprena računica pred roditeljima brucoša

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

10/07/2023

-

18:01

Koliko "košta" student: Kirije, školarine, studentski domovi - paprena računica pred roditeljima brucoša
Koliko "košta" student: Kirije, školarine, studentski domovi - paprena računica pred roditeljima brucoša - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prethodnih dana trema je drmala sve buduće brucoše koji su polagali prijemni na fakultetima. Mnogo više od njih stahovali su roditelji i pravili finansijske konstrukcije šta ukoliko dete ne bude na budžetu i školovanje ne može da nastavi o trošku države, već će morati da plaća školarinu. Školarina nije jedini izdatak koji ih čeka, za one koji dolaze iz unutrašnjosti u univerzuitetske centre predstoji iznajmljivanje stana, hrana. 

Strahovi roditelja su opravdani. Školarine su skočile na 27 fakulteta u Srbiji, cene rentiranja stanova jesu se stabilizovale posle većeg dolaska Rusa, ali su i dalje daleko veće od pre tri godine. Hrana je samo tokom prošle godine poskupela za 24,3 odsto.

Primera radi, za brucoša koji je samofinansirajući student na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu godišnja školarina je 300.000 dinara, što je oko 2.500 evra. Ukoliko iznajmi garsonjeru to je još oko 300 evra mesečno, što je godišnje 3.600 evra. Samo za školarinu i stan roditelji će morati da izdvoje oko 6.000 evra godišnje. Cifra je mnogo veća kada se tome dodaju troškovi za hranu, prevoz.

Zbog toga ne čudi što mladi polažu prijemni na više fakulteta pa se opredeljuju za onaj gde su na budžetu. Takođe, dešava se da odustanu od željenog studijskog programa ukoliko su na spisku za samofinansirajuće studente i upisuju fakultete gde ima slobodnih budžetskih mesta.

Brucoši koji su na budžetu, ne plaćaju školarinu, već se školuju o trošku države. Mogu da konkurišu za smeštaj u studentskim domovina, da se hrane u studentskim restoranima. Imaju pravo i da konkurišu za studentske stipendije i kredite koje dodeljuje država.

Cene smeštaja u studentskim domovima

Zbog visokih cena rentiranja stanova u Beogradu sve više studenata konkuriše za smeštaj u studentskom domu. Zavisno od kategorije sobe i broja studenata u njoj, cena smeštaja kreće se od 1.300 do 3.190 dinara mesečno. U studentskim restoranima sva tri obroka dnevno plaćaju 266 dinara - doručak 56 dinara, ručak 120 dinara, večera 90 dinara. Treba napomenuti i da oni imaju pravo na studentske kredite i stipendije, kojima mogu da pokriju sve te troškove i prevoz.

Goran Minić, direktor Studentskog centra Beograd kaže da u beogradskim studentskim domovima ima oko 10.000 mesta, kao i da je prošle godine bilo mnogo veće interesovanje studenata za smeštaj u studentskom domu.

"Drastično je povećano interesovanje zbog rasta cena iznajmljivanja stanova. Pre tri-četiri godine za mesto u studentskom domu prijavljivalo nam se oko 2.000 brucoša, prošle godine smo imali mnogo više - 2.757 prijavljenih brucoša. Generalno imamo i povećan broj obroka u restoranima, baš iz tog razloga. Studenti sada više koriste naše usluge jer su pristupačnije cene", rekao je Minić za Euronews Srbija.

Tanjug/Nikola Anđić

 

Za studente koji su na samofinansiranju osim školarina, ogromna stavka u budžetu je i iznajmljivanje stana. U odnosu na prošlu godinu, kada je u Srbiju doputovao veliki broj Rusa, cene kirije su u blagom padu ali su i dalje daleko iznad nivoa na kojem su bile pre marta prošle godine. Agenti za nekretnine kažu da su cene iznajmljivanja stanova veće za 30 odsto, u odnosu na period pre dolaska Rusa.

Studenti tehničkih fakulteta - ETF-a, Mašinskog, Arhitektonskog, Građevinskog, zatim Pravnog fakulteta ranije su tražili stanove u okolini Vukovog spomenika. Studenti Filozofskog, Filološkog, Matematičkog fakulteta bili su orjentisani na centar grada. Na tim lokacijama mogli su ranije da iznajme garsonjeru za 300 evra. Sada je to mnogo skuplje.

Cene zakupa stana

Prema podacima portala "4zida" iznajmljivanje garsonjere u zgradama u okolini Vukovog spomenika sada u proseku koštaju oko 500 evra. Na tim lokacijama prosečna cena oglašenih jednoiposobnih stanova je oko 580 evra, a dvosobnih 655 evra.

U oglasima trenutno gotovo da i nema u ponudi garsonjera na Voždovcu, gde stanove traže akademci koji studiraju FPN, FON, Saobraćajni fakultet. Stanodavci u tom delu grada za jednosoban stan traže oko 500 evra, a nekada su mogli da se iznajme po ceni od 300 evra. U naselju "Stepa Stepanović", koje je blizu tih visokoškolskih ustanova, jednosobni stanovi se izdaju za oko 475 evra, a dvosobni za oko 570 evra. Često se studenti udružuju, žive zajedno i dele troškove najma stana i komunalija. Ni to u ovom momentu nije rešenje, bar za studente koji u ovom delu grada traže stan, jer prosečan trosoban oglašen stan košta oko 800 evra.

Iznajmljivanje garsonjera na Banovom brdu i okolini košta oko 300 evra, dok je kirija za jednosoban stan oko 350 evra. Za dvosoban stan stanodavci u proseku traže oko 500 evra. Garsonjere na Novom Beogradu nekada su se izdavale po ceni od 200 evra, sada su oko 300 evra. Jednosobni i dvosobni stanovi izdaju se po ceni od 450, odnosno 600 evra.

Direktor agencije City Expert Miloš Mitić kaže za Euronews Srbija da se situacija sa cenama nekretnina za izdavanje stabilizovala, jer dolazi manji broj Rusa i kada dolaze bolje su organizovani, nema više brzog ulaska u stan, da ne pitaju za cenu. 

Tanjug/Andrija Vukelić

 

"Ranije se manji stan u centru grada mogao iznajmiti za 300 do 350 evra. Sada je to nemoguće i cene su mnogo više. Naša preporuka za studente je da traže stan malo dalje od fakulteta, u naseljima koji je dobro povezan gradskim prevozom. Primera radi, studenti tehničkih fakulteta i Pravnog fakulteta može da nađu pristojan stan u Mirijevu, Karaburmi, daljem delu Zvezdare, Višnjičkoj banji za manje para", kaže Mitić.

Mitić: Tražite stanove malo dalje od fakulteta

Studentima FON-a, FPN-a, Saobraćajnog savetuje da traže stan u malo udaljenim delovima Voždovca. Napominje da je iznajmljivanje garsonjera u centru grada, u novijim kompleksima, 500 evra i više. 

"Obično se više strudenata udružuje, pa cimerski traže stan što im omogućava da nađu bolji stan, a da pojedinačno plaćaju manje. Stan od 50 kvadrata u Mirijevu, Karaburmi, Višnjičkoj banji mogu naći po ceni od 300 evra. Ako kiriju dele dva studenta to je 150 evra po studentuu. To su lokacije koje su dobro povezane sa centrom grada", priča Mitić.

Iskustva od prethodnih godina su pokazala da studenti od avgustu počnu da traže smeštaj, intenziviraju u drugoj polovini avgusta, a u septembru je pik potražnje. Decenijama unazad cene rentiranja stanova u Beogradu, ali i drugim univerzitetskim centrima skoče u tom periodu.

"Sada je pravi momenat da se analiziraju stanovi za izdavanje u Beogradu. Sa kojim delovima grada je fakultet dobro povezan javnim prevozom. Imate lokacije koje su udaljenije, a dobro su povezane sa centrom grada. MIslim da je bolje putovati 10 minuta duže, naći dobar, čist stan, bez vlage", savetuje Mitić.

profimedia

 

Stanovi sa najmanje kvadrature na Karaburmi i u Mirijevu mogu se rentirati za oko 230 i 240 evra. Jednosobni su u Mirijevu oko 280 evra, a na Karaburmi oko 315 evra. Ukoliko se uporedi sa cenama u centru grada one su upola manje. 

Kako je u drugim gradovima

Prema podacima portala "4zida" u Novom Sadu se se garsonjere ranije u proseku izdavale za oko 200 evra, a prošle godine je kirija skočila na 280 evra. Trenutno se nekretnine najmanje kvadrature mogu iznajmiti za oko 250 evra. Jednosobni stanovi su sa 200 evra dostigli cenu od oko 300 evra, dok su dvosobni sada ponovo oko 400 evra, iako su ih pred kraj prošle godine stanodavci izdavali za 100 evra više.

U Nišu se 2019. godine garsonjera mogla iznajmiti za 170 evra, danas za najam takvog smeštaja mora izdvojiti 200 evra. Jednosobni stanovi su u poslednjem kvartalu 2022. godine poskupeli na 250 evra i ta cena je ostala i u prvoj polovini ove godine. Dvosobni stanovi u Nišu su bili oko 250 evra, a sada su 300 evra.

Tokom pandemije garsonjere u Kragujevcu mogle su se iznajmiti u proseku za 115 evra, što je bilo pojeftinjenje od oko 35 evra u odnosu na prethodni period. Međutim, kako se situacija normalizovala i akademci se vratili i cene kirije su ponovo porasle i vratile se na nivo od oko 150 evra, koliko su bile i pre pandemije. Pik su dostigle u prva tri meseca ove godine kada su bile u proseku oko 170 evra, dok se danas mogu iznajmiti za 130 evra.

Jednosobni stanovi u Kragujevcu su bili od 150 do 190 evra, a sada su oko 180 evra. Za dvosobne je kirija prošle godine bila oko 200 evra, a sada je potrebno izdvojiti 40 evra više svakog meseca.

Komentari (0)

Srbija