Društvo

Rasplet situacije sa studentskim stipendijama, ministar prosvete: Stipendisti neće morati da vrate novac

Komentari

Autor: S.T.

28/06/2023

-

11:20

Rasplet situacije sa studentskim stipendijama, ministar prosvete: Stipendisti neće morati da vrate novac
Rasplet situacije sa studentskim stipendijama, ministar prosvete: Stipendisti neće morati da vrate novac - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Studenti koji su dobili duple stipendije i Ministarstva prosvete i Fonda za nauku neće morati da vrate novac koji su dobili na konkursu ministarstva, rekao je danas v.d. ministra prosvete Đorđe Milićević.

On je dodao da će naredne školsku godinu oba konkursa biti raspisana u slično vreme, tako da studenti neće više dolaziti u ovakvu situaciju. 

"Mi ne želimo ništa da otimamo studentima. Želimo da nađemo najbolje moguće rešenje, koje je u interesu studenata", rekao je on na konferenciji u Vladi Srbije.

Naveo je da se prethodno dešavalo da studenti dobiju stipendije Ministarstva prosvete, stipendiju "Dositeja" Fonda za mlade talente, zatim stipendiju Ministarstva omladine i sporta i lokalne samouprave.

Da se krši zakon dodelom više državnih stipendija jednom akademcu upozorila je Državna revizorska institucija (DRI), koja je krajem prošle godine kontrolisala svrsishodnost studentskih stipendija. U izveštaju su naveli da postoje neregularnosti, da ima akademaca koji primaju više državnih stipendija i da se na taj način propušta prilika da se finansijski pomogne više studenata.

Izveštaj DRI bio je povod da se Ministarstvo prosvete ove godine oglasi odmah nakon što je objavljena rang lista dobitnika stipendije Fonda za mlade talente "Dositeja". Oni su u saopštenju naveli da akademci koji su dobili stipendiju "Dositeja" treba da vrate stipendiju Ministarstva prosvete. 

Saopštenje resornog ministarstva izazvalo je revolt kod stipendista koji kažu da o tome nisu na vreme obavešteni, da su novac potrošili za život i da nemaju da ga vrate.

profimedia

 

Zakon o studentskom standardu jasno kaže da studenti mogu biti korisnici jedne stipendije koju dodeljuje država ili lokalne samouprave. Ta odredba je na snazi od kada se stipendije dodeljuju. Kako se konkursi za stipendije ne raspisuju u isto vreme, studenti konkurišu na više njih, a kalkulišu i za koju je bolje da se opredele, jer iznosi nisu isti. Međutim, očigledno je da prethodnih godina nije bilo kontrole da li neko prima više stipendija istovremeno.

Bolja koordinacija

V.D. ministra prosvete kaže da je neophodna bolja koordinacija državnih institucija, ali i da Kancelarijom za informacione tehnologije i eUpravu kako bi napravili jedinstven informacioni sistem kako se ne bi dešavalo da jedan student prima više državnih stipendija. 

"Mi želimo da nađemo najbolje rešenje, koji će biti u najboljem interesu studenata. Preporuka DRI ide u smeru da nije pravedno da jedan manji broj studenata dobija više stipendija, a da ostali studenti ostaju bez stipendija. Mi na tome radimo", rekao je Milićević.

Ministarstvo prosvete poslalo je obaveštenje studentima da akademci koji su dobili stipendiju Fonda za mlade talente u školskoj 2022/2023 godini, a primali su stipendiju Ministarstva prosvete (republičku ili za nadarene studente) u obavezi su da vrate stipendije koje su primili za školsku 2022/2023 godinu do sada. Objavljen je i broj žiro računa na koji treba da se vrati novac. 

Tanjug/Tanja Valić

 

"Nema vraćanja novca. Vrlo sam precizan i jasan. Za početak šta možemo da uradimo, da u isto vreme Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke raspišu konkurse za stipendije. To će biti od naredne akademske godine", rekao je Milićević.

Kolike su stipendije

Stipendija Ministarstva prosvete iznosi 13.000 dinara i isplaćuje se u 10 rata.  U junu 2023.godine isplaćena je 9. rata. Isplata 10. rate planirana je u julu 2023. godine. Da je Ministarstvo prosvete ostalo pri prethodnom stavu, akademci bi morali da vrate 117.000 dinara, koliko su da sada dobili. Stipendija za izuzetno nadarene studente iznosi 24.000 dinara,  za osnovne i master studije,  koje se isplaćuju u 12 rata. U junu je isplaćena 9. rata. Isplata 10,11. i 12. rate planirana je za juli 2023.godine. To znači da su do sada primili više od 200.000 dinara.

Stipendija Fonda za mlade talente "Dositeja" iznosi 320.000 dinara i isplaćuje se na deset rata. S obzirom na to da je ove godine kasno raspisan konkurs očekuje se da bude isplaćena u kraćem roku. Takođe, ove godine je novina što stipendisti Fonda za mlade talente dobijaju i plaćenu stručnu praksu u mesečenom iznosu od 40.000 dinara, koja traje tri meseca, uz mogućnost produženja do devet meseci.

Računica je jasna, najviše novca akademci dobijaju od Fonda za mlade talente. Problem je što je konkurs ove godine objavljen polovinom marta, a niko od studenata nije mogao sa sigurnošću da računa da će dobiti stipendiju. Zbog toga se opredeljuju da konkurišu i za stipendiju Ministarstva prosvete.

Komentari (0)

Srbija