Društvo

Ne stišava se bura oko studentskih stipendija: Da li će najbolji akademci morati da vrate novac

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

28/06/2023

-

09:27

Ne stišava se bura oko studentskih stipendija: Da li će najbolji akademci morati da vrate novac
Ne stišava se bura oko studentskih stipendija: Da li će najbolji akademci morati da vrate novac - Copyright Tanjug/ Tanja Valič, Dragan Kujundžić, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Obaveštenje Ministarstva prosvete da će studenti koji su dobili stipendiju Fonda za mlade talente, a već primaju stipendiju resornog ministarstva, prvu morati da vrate izazvalo je nezadovoljstvo i revolt akademaca. I dok u ministarstvu svoj postupak pravdaju zakonskom odredbom da studenti ne mogu biti korisnici dve državne stipendije istovremeno, akademci kažu da o tome nisu na vreme obavešteni, da su novac potrošili za život i da nemaju da ga vrate.

Rešenje za novonastalu situaciju pokušavaju da pronađu dva ministarstva - Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za nauku (Fond za mlade talente). Jedna od opcija je da studenti ne vraćaju novac već da im se za iznos koji su do sada dobili od države umanji stipendija "Dositeja", za koju tek treba da potpišu ugovore.

Zakon o studentskom standardu jasno kaže da studenti mogu biti korisnici jedne stipendije koju dodeljuje država ili lokalne samouprave. Ta odredba je na snazi od kada se stipendije dodeljuju. Kako se konkursi za stipendije ne raspisuju u isto vreme, studenti konkurišu na više njih, a kalkulišu i za koju je bolje da se opredele, jer iznosi nisu isti. Međutim, očigledno je da prethodnih godina nije bilo kontrole da li neko prima više stipendija istovremeno.

Na taj propust Ministarstvo prosvete upozorila je Državna revizorska institucija (DRI),  koja je krajem prošle godine kontrolisala svrsishodnost studentskih stipendija. U izveštaju su naveli da postoje neregularnosti, da ima akademaca koji primaju više državnih stipendija i da se na taj način propušta prilika da se finansijski pomogne više studenata.

Izveštaj DRI bio je povod da se Ministarstvo prosvete ove godine oglasi odmah nakon što je objavljena rang lista dobitnika stipendije Fonda za mlade talente "Dositeja".

Koliko bi studenti novca trebalo da vrate?

Stipendija Ministarstva prosvete iznosi 13.000 dinara i isplaćuje se u 10 rata.  U junu 2023.godine isplaćena je 9. rata. Isplata 10. rate planirana je u julu 2023. godine. Što znači da bi studenti morali da vrate 117.000 dinara, koliko su da sada dobili. Stipendija za izuzetno nadarene studente iznosi 24.000 dinara,  za osnovne i master studije,  koje se isplaćuju u 12 rata. U junu je isplaćena 9. rata. Isplata 10,11. i 12. rate planirana je za juli 2023.godine. To znači da su do sada primili više od 200.000 dinara.

Tanjug/Andrija Vukelić

 

Stipendija Fonda za mlade talente "Dositeja" iznosi 320.000 dinara i isplaćuje se na deset rata. S obzirom na to da je ove godine kasno raspisan konkurs očekuje se da bude isplaćena u kraćem roku. Takođe, ove godine je novina što stipendisti Fonda za mlade talente dobijaju i plaćenu stručnu praksu u mesečenom iznosu od 40.000 dinara, koja traje tri meseca, uz mogućnost produženja do devet meseci.

Računica je jasna, najviše novca akademci dobijaju od Fonda za mlade talente. Problem je što je konkurs ove godine objavljen polovinom marta, a niko od studenata nije mogao sa sigurnošću da računa da će dobiti stipendiju. Zbog toga se opredeljuju da konkurišu i za stipendiju Ministarstva prosvete.

Šta kažu studenti?

Studenti negoduju i tvrde da im svi uslovi nisu bili poznati kada su konkurisali za stipendiju Fonda za mlade talente. Navode da nisu obavešteni da akademci mogu da primaju samo jednu stipendiju.

Aleksandar je dobitnik stipendije "Dositeja", a prethodno je koristio stipendiju Ministarstva prosvete. Kaže da je insistiranjem na vraćanju stipendije grubo prekršen temeljni princip pravne sigurnosti, koji kaže da svaki student mora biti blagovremeno, potpuno i jasno upoznati sa svojim pravima i obavezama.

"Pravila i procedure ne mogu menjati, a da prethodno studenti nisu obavešteni o tome. Ovakva rešenja su na šrtetu studenata", priča Aleksandar.

U Ministarstvu prosvete kažu da su ove godine odobrili 9.343 stipendija, a da je samo mali broj studenata dobio i stipendiju Fonda za mlade talente "Dositeja“. Navode da kontinuirano  tokom godine isključuje sa isplate studente koji jave da su se opredelili za neku drugu stipendiju. Dodaju i da isključuju iz isplate studente na osnovu primljenih validnih dokumenata o prijemu drugih stipendija kao što su stipendije lokalne samouprave.

Dodaju da je DRI je sproveo nadzor o svrsishodnosti stipendija i preporuke koje su dali odnose se na unapređivanje procesa dodele stipendija i kontrole. Stoga je Ministarstvo prosvete postupilo prema Izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja, broj 400-389/2022-03/21, od 21.12.2022.godine kojim se “Preporučuje se ministarstvu nadležnom za prosvete  da ubuduće preduzima neophodne mere, u skladu sa ugovorima o studentskim stipendijama, u vezi sa povraćajem isplaćenih sredstava po osnovu studentske stipendije, kada student istovremeno prima stipendiju po drugom osnovu iz budžeta Republike Srbije”.

Preporuke DRI su obavezujuće za Ministarstvo i u cilju su unapređivanja sistema za dodelu stipendija, jer cilj države jeste da ovom vrstom podrške obuhvati što veći broj studenata.

Komentari (0)

Srbija