Društvo

Ministarstvo prosvete: Studenti mogu biti korisnici samo jedne stipendije

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2023

-

18:28

Ministarstvo prosvete: Studenti mogu biti korisnici samo jedne stipendije
Ministarstvo prosvete: Studenti mogu biti korisnici samo jedne stipendije - Copyright Google Earth

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete saopštilo je večeras da studenti korisnici državnih stipendija u skladu sa Zakonom o studentskom standardu, ugovorima koje su potpisali, ali i nalazima i preporukama Državne revizorske institucije, mogu biti korisnici samo jedne stipendije koja se isplaćuje iz javnih sredstava - budžeta Republike Srbije i lokalnih budžeta. 

Ovo pravilo je važilo od kako se dodeljuju stipendije i jasno je naznačeno u ugovoru o stipendiji koji je svaki student potpisao. 

S obzirom da različite institucije stipendiraju uspešne studente, u slučaju da student dobije više različitih stipendija, mora se odlučiti za jednu i ima obavezu da o tome obavesti instituciju od čije stipendije odustaje.

Ministarstvo prosvete je za ovu školsku godinu odobrilo 9.343 stipendija, a samo mali broj studenata je dobio i stipendije Ministatstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija "Dositeja", te Ministarstvo prosvete sa Ministarstvom nauke preduzima sve aktivnosi u cilju prevazilaženja izazova koji je nastupio jer je došlo do dupliranja stipendija kod manjeg broja studenata koji su već stipendisti Ministarstva prosvete. 

Ministarstva će nastojati da unaprede sistem i sinhronizuju aktivnosti na realizaciji konkursa za dodelu stipendija u najboljem intetesu studenata, dodaje se u saopštenju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija