Društvo

Za sve studente iz Srbije prakse u EU, ali i drugim zemljama od Vatikana do Turske

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2023

-

18:29

Za sve studente iz Srbije prakse u EU, ali i drugim zemljama od Vatikana do Turske
Elektrotehnički fakultet - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Svi studenti iz Srbije imaju mogućnost da kroz Erazmus plus program konkurišu za studentsku razmenu ili stručnu praksu u inostranstvu gde će dobiti priliku da steknu nova znanja i veštine kao i dodatnu motivaciju da još više rade na sebi, rečeno je danas na panelu Mobilnost studenata u okviru EU nedelje mogućnosti.

Pedstavnica Fondacije Tempus Milena Todorović pozvala je sve da se prijave na konkruse za studentske prakse i razmene, a koje raspisuju njihove matične visokoškolske ustanove. 

Program EU Erazmus plus - najveći evropski program za oblast obrazovanja, obuka mladih i sporta a "koji obogaćuje živote i širi vidike", svim studentima iz Srbiji daje priliku odlaska na usavršavanje u inostranstvo bez obzira na materijalni status i prosek ocena.

Prema njenim rečima, za početak je važno da svako ko želi da se prijavi za praksu ili razmenu ima status studenta. 

"Nivo inkluzivnosti programa je visok, jer je reč o stipendiranim odlascima, ali postoje i određene pogodnosti koje program pruža za različite ciljne grupe. Postoji više od 10 različitih grupa a jedna je namenjena studentima u nepovoljnoj socioekonomskoj situaciji", rekla je ona.  

Todorović je podsetila da konkurse raspisuje matična viskoškolska ustanova, ali je i dodala da postoje koordinatori za međunarodnu saradnju koji studentima pružaju podršku vezanu za planove za njihov dalji razvoj na akademskom aspektu.

Praksa može da traje od dva do 12 meseci

Odlazak na razmenu ili stručnu praksu može da traje od dva do 12 meseci, kazala je ona i dodala da je program dostupan na svim nivoima studija. Studenti u inostranstvo odlaze najčešće na jedan semestar, dok stručne prakse traju dva do tri meseca, koje se, kako je navela, uglavnom koriste preko leta, kada je manje studentskih obaveza.

Kroz Erazmus program studenti mogu da odlaze u zemlje EU, ali i šire - dostupan im je i region - poput Severne Makedonije.

Studenti mogu da se usavršavaju i u Tuskoj, Norveškoj, Lukseburgu, Vatikanu, Andori, Velikoj Britaniji, ali i ostatku sveta u odnosu na interesovanja.

Prema rečima Todorović u okviru Erazmus plus inicijative studetni imaju priliku da odlaze i na master studije. To je, kako je dodala, još jedan program u okviru Erazmus plus incijative - Erazmus mundus džoint digri u kojem učestvuju visokškolske ustanove iz različitih zemalja. 

Visokoškolske ustanove učestvuju kao konzorcijum u radu jednog master programa, i važno je da stuednti znaju da u inostranstvu provode dve godine za koje promene dve zemje i da na kraju dobijaju zajedničku diplomu ustanova na kojima su studirali. 

Program studiranja je najčešće na engleskom i zato je jedan od važnih dokumenata međunarodni sertifikat o znanju jezika B2-C1, rekla je ona i dodala da studenti mogu da se prijave iako su završili osnovne stuđe minimum tri godine ili ako su na završnoj godini.

Kao preporuku za one je koji žele da se prijave navela je da prilože CV u europas formatu prepoznatljivom širom Evrope.

U okviru EU nedelje mogućnosti koja traje od 19. do 23. juna organizovane su brojne sesije i debate u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvataju različite oblasti - Ekonomiju i biznis, obrazovanje, mlade i sport, kulturu, medije i civilno društvo, lokalni razvoj i zelenu tranziciju, poljoprivredu.

Tokom pet dana, biće održano više od 120 informativnih sesija i panela, a zainteresovani će moći da saznaju kako da konkurišu za programe, projekte i fondove EU. Biće predstavljene brojne mogućnosti za preduzetnike, privrednike, poljoprivrednike, studente, učenike, nastavnike, inovatore, institucije, lokalne samouprave, medije udruženja građana i druge organizacije.

EU nedelju mogućnosti partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije a među glavnim učesnicima tog važnog događaja bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri Tanja Miščević, Nikola Selaković, Đorđe Milićević, kao v.d ministra prosvete, šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Tokom prva dva dana potpisani su i veoma važni ugovori, među kojima je i  Ugovor o podršci EU - program Garancija za mlade, a danas su na odvojenim tribinama predstavljeni slovenački, austrijski, poljski i mađarski modeli stipendiranja srpskih studenata, kao i brojni Erzmus programi u oblasti sporta.

Jedan od današnjih panela bio je vezan za stipendije za studiranje u Francuskoj, finansiranje istraživača i prezentaciju programa "Studiraj u Francuskoj, radi u Srbiji", a predstavio se i Fond za nauku Republike Srbije.

Komentari (0)

Srbija