Društvo

Razmena đaka diže mostove među državama bivše SFRJ: "Lako je rušiti, treba graditi, bezvezne stvari ostaviti po strani"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2022

-

09:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Teodora, Nana, Urška i Vanja jedva su čekale da se ponovo sretnu, prošle srede povodom Dana mladosti. Pre mesec dana upoznale su se u Sloveniji, a sada su devojke iz Vrhnike došle u Beograd. Gošće iz Slovenije ističu da ih srpska prestonica podseća na Njujork.

"Upoznali smo se u Sloveniji u okviru projekta, malo smo se družili, obišli njihovu školu, išli smo i na Bled i imamo mnogo lepa iskustva sa puta", rekla je za Euronews Srbija Teodora Jestrić, učenica OŠ "Ivo Andrić".

U okviru "Erazmus" projekta učenici osnovnih škola iz Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i Srbije posećivali su jedni druge, a usput i učili jedni od drugih, putem digitalnih platformi. Cilj je bio da se povežu u svakom smislu.

"Mislim da je mostove lako razrušiti, a treba ih graditi, zbog toga se i ovaj naš projekat zove 'Digitalni mostovi'. Treba da bezvezne stvari ostavimo sa strane već da se bavimo obrazovanjem, druženjem, prijateljstvom... To je ono što nas drži i čini boljim ljudima u svakom slučaju. I nas nastavnike, a i decu pogotovo", ističe za Euronews Srbija učiteljica Sandra Radovanović.

Sasvim slučajno, završni susret u Beogradu, dogodio se na Dan mladosti a druženje će trajati 3 dana.

Nova prijateljstva za decu, a jugonostalgija za nastavnike

"Moram reći da smo se i mi i naših pet učenika jako radovali ovoj razmeni zato što je Beograd bio pre 30 godina naša prestonica, naš glavni grad, tako da smo došli puni iščekivanja", kazala je nastavnica istorije iz Slovenije, Elisa Tavijan.

Nastavnicima ovi susreti znače možda više nego deci, jer ih, kako kažu podseća na vreme kada se živelo u jednoj državi.

"Sad je to jedna takva uspomena koju delimo sa svojim učenicima, ja predajem istoriju i baš u 9. razredu pričam svojim učenicima o Sloveniji u Jugoslaviji", dodaje nastavnica istorije.

Sandra Radovanović kako sama ističe, i sebe smatra jugonostalgičarem.

"Volela bih da sam bila na nekom sletu, ali bila sam mala. I sad kad se setim osetim neku atmosferu regiona i mislim da je to bilo lepo"

Iako će kroz školovanje tek učiti o nekadašnjoj zajedničkoj prošlosti, ovi mladi ljudi kažu da će u budućnosti nastaviti da komuniciraju i da se viđaju čim im se za to ponovo ukaže prilika.

Program Erazmus za studente

Program Erazmus ove godine ušao je u novi ciklus koji će se sprovoditi do 2027. godine, a novine se odnose i na program u kome učestvuju studenti. Kako je Euronews Srbija ranije pisao veliki broj univerziteta i visokih škola u Srbiji ima povelju Erazmus o visokom obrazovanju koja omogućava da šalju studente na strane univerzitete na kojima mogu da provedu jedan semestar ili godinu dana.

Oleg Slatina, predsednik Erazmus studentske mreže Srbije rekao je ranije za Euronews Srbija da postoji više programa. 

"Postoji i Erazmus mundus, master program koji traje godinu dana i tu se studenti direktno prijavljuju na određene univerzitete, uglavnom na dvogodišnje programe. Studenti tokom te dve godine imaju priliku da borave na više univerziteta", objašnjava Slatina. 

Godišnje oko 1.000 studenata iz Srbije učestvuje u Erazmus programu i dobijaju stipendije koje pokrivaju sve troškove života. Sagovornik Euronews jutra istakao je da kod nas najviše dolaze na Fakultet političkih nauka, ponajviše zbog kvalitetnog programa.

"Budžet za program je uvećan, skoro dupliran, sada iznosi 26 milijardi evra. Baziraće se na tri stuba: inkluzivni Erazmus, zeleni Erazmus i digitalni Erazmus. To će omogućiti ljudima iz različitih socio-ekonomskih grupa da učestvuju u programu. Biće olakšana prijava jer će sve ići digitalno, dok će se podsticati da studenti koriste održive načine transporta", naveo je sagovornik Euronews jutra. 

Projekat je, zaključio je, veoma ambiciozan jer je plan da za sedam godina kroz njega prođe 10 miliona ljudi, što je, kako je naveo, broj studenata koji je prošao za proteklih 30 godina.  

Komentari (0)

Srbija