Politika

Predsednik Srbije uručio stipendije "Dositeja" najboljim studentima: Država i društvo računaju na najbolje

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2022

-

18:54

Predsednik Srbije uručio stipendije "Dositeja" najboljim studentima: Država i društvo računaju na najbolje
Predsednik Srbije uručio stipendije "Dositeja" najboljim studentima: Država i društvo računaju na najbolje - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras, na svečanosti u Novom Sadu stipendije "Dositeja", najboljim studentima novosadskog i beogradskog Univerziteta.

Svečanosti u Srpskom narodnom požorištu u Novom Sadu, prisustvovali su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

"Već ste naučili da vam kažu da ste vi budućnost, što je tačno, da vam podilaze na različite načine, što nije loše, ali u budućnosti ćete imati samo više odgovornosti i više obaveza", rekao je Vučić na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu.

 

On je studentima poručio da im niko ne može oduzeti znanje koje su stekli.

"Vreme koje je pred nama, ne našom krivicom, već velikih koji vole da se tuku i svađaju oko plena, doneće nam najtežu zimu i ozbiljne zemlje se za to spremaju. Molim vas, jer to mislim da će trajati mnogo duže od godinu dana, da se spremate da pomažete zemlji u vremenima koja dolaze, da se borite za nju", kazao je Vučić.

Predsednik je naglasio da država i društvo računaju na najbolje studente, koji su pokazali izuzetnost proteklih godina i želeli su svoj uspeh i dobrobit svojih porodica.

"Ove stipendije su nešto što vas obavezuje, kao orden i odlikovanje, da morate da radite bolje i više", rekao je Vučić i istakao da, bez obzira da li vole ili ne vole nekog političara, uvek treba da poštuju svoju državu.

Gradonačelnik Novog Sada je studentima poručio da su njihovi uspesi merilo kvaliteta, i znače izvesniju budućnost za sve nas.

"Sve što radi država Srbija, predvođena predsednikom Vučićem, radi da izgradi puteve, da vi ostanete ovde i da zajedno pravimo bolju Srbiju", rekao je Vučević.

Stipendija "Dositeja", koju dodeljuje Fond za mlade talente, namenjena je talentovanim i najuspešnijim učenicima i studentima, u Srbiji, i u inostranstvu.

Ovom stipendijom godišnje se nagrađuje više od 3.000 đaka i studenata i namenjena je različitim uzrastima i stepenima obrazovanja - najboljim studentima završnih godina osnovnih i master akademskih studija, najboljim studentima studija drugog i trećeg stepena u inostranstvu,učenicima srednjih škola za uspehe na takmičenjima.

Na sednici Fonda za mlade talente početkom prošlog meseca, usvojena je lista 1.540 dobitnika stipendije po konkursu za stipendiranje do 1.050 studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija u Srbiji, za školsku 2021/22. godinu.

Od 2.131 kandidata koji su se prijavili, 1.050 studenata dobilo je stipendiju za završnu godinu osnovnih akademskih studija, a 490 studenata za završnu godinu master akademskih studija.

Na inicijativu ministra i predsednika Fonda za mlade talente Vanje Udovičića i ove godine stipendiju je dobilo 50 studenata više nego prošle godine, a iznos stipendije povećan je sa 30.000 na 32.000 dinara. Krajem juna, ministar je dodelio stipendije za najbolje studente Univerziteta u Nišu, a zatim i Univerziteta u Kragujevcu.

Komentari (0)

Srbija