Društvo

Ministar prosvete o stipendijama studenata: Nikome se neće otimati stipendije, moramo poštovati preporuku DRI

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

14:20

Ministar prosvete o stipendijama studenata: Nikome se neće otimati stipendije, moramo poštovati preporuku DRI
Studenti - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

V.d. ministra prosvete u Vladi Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas da "niko nikome ne želi da otima stipendije", već se insistira na pravičnosti u njihovoj raspodeli.

On je podsetio na nalaz Državne revizorske institucije (DRI) koji je urađen krajem prošle godine, u kome je utvrđeno da veći broj studenata prima više stipendija, iako, kada se potpiše ugovor sa Ministarstvom prosvete, u njemu jasno stoji klauzula da se paralelno sa tom stipendijom ne mogu primati druge. 

Preporuke DRI, kako je istakao, Ministarstvo prosvete je obavezno da poštuje.

"Situacija je sada takva da osim stipendija Ministarstva prosvete, postoji stipendija "Dositeja" koju daje Ministarstvo nauke i tehnoilogije, stipendije daje i Ministarstvo sporta kao i lokalne samouprave", rekao je Milićević gostujući na TV Pink.

On je dodao da DRI insistira samo na pravičnijoj preraspodeli pri kojoj bi veći broj studenata dobio stipendije, a ne da mali broj njih dobije sve stipendije. 

To se, prema njegovim rečima, u prethodnom periodu uglavnom zato što su konkursi za stipendije raspisivani u različitim vremenskim periodima.

"Da bi se izašlo u susret većem broju studenata i da bi što više njih dobilo stipendije predložio sam da sve institucije koje daju stipendije približno u isto vreme raspisuju konkurse za njih", rekao je Milićević.

Kako je sve počelo?

Čim je objavljen spisak stipendista "Dositeja" oglasilo se Ministarstvo prosvete. Oni su u saopštenju naveli da akademci koji su dobili stipendiju "Dositeja" treba da vrate stipendiju Ministarstva prosvete. 

Tanjug/Dimitrije Goll

 

Saopštenje resornog ministarstva izazvalo je revolt kod stipendista koji kažu da o tome nisu na vreme obavešteni, da su novac potrošili za život i da nemaju da ga vrate.

Zakon o studentskom standardu jasno kaže da studenti mogu biti korisnici jedne stipendije koju dodeljuje država ili lokalne samouprave. Ta odredba je na snazi od kada se stipendije dodeljuju. Kako se konkursi za stipendije ne raspisuju u isto vreme, studenti konkurišu na više njih, a kalkulišu i za koju je bolje da se opredele, jer iznosi nisu isti. Međutim, očigledno je da prethodnih godina nije bilo kontrole da li neko prima više stipendija istovremeno.

nakon što su se pobunili stipendisti ubrzo se oglasio i v.d. ministra prosveta koji je rekao da studenti koji su dobili duple stipendije i Ministarstva prosvete i Fonda za nauku neće morati da vrate novac koji su dobili na konkursu ministarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija