Novosti

Koliko koštaju nekretnine na moru: U Grčkoj i Albaniji kvadrat skuplji i za 15 odsto, u Tivtu ide i do 10.000 evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2023

-

16:01

Koliko koštaju nekretnine na moru: U Grčkoj i Albaniji kvadrat skuplji i za 15 odsto, u Tivtu ide i do 10.000 evra
Koliko koštaju nekretnine na moru: U Grčkoj i Albaniji kvadrat skuplji i za 15 odsto, u Tivtu ide i do 10.000 evra - Copyright Screenshot/©Wind-up; Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Već godinama među građanima Srbije vlada interesovanje za kupovinu nekretnina na moru, u popularnim letovalištima. Najpopularnije destinacije za kupovinu nekretnina se menjaju iz godine u godinu, iako i dalje Halkidiki u Grčkoj, gde i inače svake godine letuje veliki broj naših turista, ostaje u samom vrhu.

Ove godine, kako u Srbiji, tako i u inostratsvu, kvadrati su poskupeli. Za one zainteresovane za nekretninu na moru u Grčkoj, ali i u Crnoj Gori i Albaniji poslednja informacija iz agencija za nekretnine jeste da su cene kvadrata "skočile" od 10 do 20 odsto. 

Kada reč o Grčkoj, osim Halkidikija, građani Srbije su zainteresovani i za Olimpsku regiju koja je u poređenju sa drugim mestima u Grčkoj među jeftinijima, kao i deo oko Soluna. 

profimedia

 

Na Halkidikiju, najzanimljiviji im je Hanioti na Kasandri, odnosno prvom prstu, zatim Nikiti na Sintoniji, odnosno drugom prstu, a interesuju se i za Kaliteu koja je blizu Hanioitija i gde je kvadrat nešto jeftiniji, kaže za Euronews Srbija direktor predstavništva Grekodoma u Srbiji Nikola Nedeljković. Takođe, ima interesenata i za nekretnine na Krfu. 

Na Halkidikiju kvadrat od 1.300 evra, na Kikladama i do 3.200 evra

Prema rečima Nedeljkovića, na samom Halkidikiju u globalu mogu da se nađu stanovi za 1.300 ili 1.400 evra po kvadratu, ali reč je o starogradnji i nekretninama u manje popularnim mestima.

"Cene kvadrata na Halkidikiju su u odnosu na prošlu godinu više od 10 do 15 odsto", dodao je Nedeljković. 

U Niktiju ljudi se više odlučuju za novogradnju, a u tom mestu se zida više nego u Haniotiju. 

"Novogradnja u Haniotiju ide od 2.500 evra pa na više po kvadratu, starogradnja može da se nađe od 1.800 i 2.000 pa naviše. Kalitea je nešto jeftnija, tu takođe ima malo novogradnje, ali starogradnja se prodaja za nekih 1.600 evra pa naviše, dosta zavisi od same lokacije i od samog mesta", rekao je Nedeljković. 

Od grčkih ostrva, građanima Srbije je interesantan Krf u Jonskom moru, dok se neki imućniji raspitaju i za kikladska ostrva kao što su Mikonos, Santorini, Naksos i Paksos u Egejskom moru. 

Nedeljković je rekao da su Kikladi, posle juga Atine koji je najskuplji u prosečnoj ceni kvadrata u celoj Grckoj, druga najskuplja regija, u kojoj se u ovom trenutku prosečna cena kvadrata kreće između 3.100 i 3.200 evra. 

"Za Krf je prosek 2.100 evra, opet zavisi od lokacije, da li je istočna, zapadna, severna ili južna strana ostrva. Ima delova gde je jeftnije i gde je kvadrat ispod 2.000 evra. Uglavnom je to južni deo ostrva koji je nešto jeftiniji, dok cena kvadrata apartmana u jednom malom kompleksu na zapadnoj strani ostrva ide i do 4.000 evra. Sve zavisi od same lokacije objekta", rekao je Nedeljković. 

Tivat najatraktivniji, papren kvadrat u Porte Montenegro 

U jednoj podgoričkoj agenciji za promet nekretnina rekli su za Euronews Srbija da je slabije interesovanje među građanima Srbije za nekretnine na crnogorskom primorju u odnosu na  strance iz drugih zemalja. 

Uglavnom je za kupce najinteresantniji Bokokotorski zaliv, gde su cene kvadrata od 3.500 pa čak i do 10.000 evra koliko košta u Tivtu. Takve paprene cene kvadrata su u Porte Montenegro i Luštici. 

profimedia

 

Cene kvadrata u Budvi se kreću od 3.500 do 5.000 evra, Bar je jeftiniji i tamo su cene od 2.500 do 3.000, u zavisnosti da li je reč o starogradnji ili novogradnji mada, kako kažu, za starogradnju i nema zainteresovanih. Cena kvadrata zavisi i od udaljenosti od mora.

U podgoričkoj agenciji navode da je promet ove godine povećan za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, da su cene nepromenjene u poslednjih šest meseci, dok je kvadrat pre godinu dana bio jeftiniji od 20 ili 30 odsto u zavisnosti od lokacije.

U Albaniji skuplja jonska obala, u Bugarskoj povoljnije  

U Albaniji cena kvadrata varira u toku godine, a upućeni kažu da su na Jadranu cene niže, dok je kvadrat skuplji na jonskoj obali Albanije.

Za one koji razmišljaju o kupovini nekretnine u toj državi možda je zato najzgodniji trenutak za kupovinu kasna zima ili rano proleće. 

Unsplash

 

 

I u letovalištima u Albaniji cena kvadrata je skočila za 15 odsto. Na sajtu albanija-nekretnine trenutno je navedeno da je stan od 50 metara kvadratnih u Draču kod plaže Ilirija 42.500 evra kvadrata, dok je u Sarandi dvosoban stan od 54 kvadrata 66.000 evra. 

Inače se najviše traže Drač ili Saranda, pri čemu je Saranda na Jonskom moru, koja najviše podseća na Grčku, malo skuplja. 

Fiona Jelići sa portala Albanija.rs je ranije za Euronews Srbija rekla da je i u Albaniji primećen trend rasta cena nekretnina, pa je tako do pre godinu dana u Draču mogao da se nađe stan za 400 evra po kvadratnom metru.  Onima koji su kupili stan pre tri ili četiri godine u letovalištima u Albaniji, vrednost te nekretnine skočila je za čak 100 odsto.

Cena kvadrata povoljnija je u Bugarskoj, sudeći po cenama u najpopularnijem i najposećenijem letovalištu na bugarskoj crnomorskoj obali. Tako prema podacima jednog bugarskog sajta za prodaju nekretnina, kvadrat u Sunčevom Bregu na 900 metara od plaže može da se nađe od 950 do 1.145 evra.

 

 


 

Komentari (0)

Putovanja