Društvo

Preminuo član Saveta guvernera NBS ekonomista Stojan Stamenković

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2023

-

11:41

Preminuo član Saveta guvernera NBS ekonomista Stojan Stamenković
Preminuo član Saveta guvernera NBS ekonomista Stojan Stamenković - Copyright Printscreen YouTube/Djura Krsmanovic

veličina teksta

Aa Aa

Član Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS), istaknuti ekonomista Stojan Stamenković, preminuo je jutros u Beogradu u 89. godini, saopštila je NBS.

Stamenković je bio na mestu člana Saveta guvernera od novembra 2012. godine neprekidno u tri mandata.

Kako su naveli iz NBS, ostaće upamćen po svojim pronicljivim i pravovremenim ekonomskim analizama,  zasnovanim na neprocenjivom znanju i iskustvu.

Stamenković je rođen 1934. godine u Požarevcu, diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu a od 1971. godine se bavi makroekonomskom analizom i makroekonomskim projekcijama.

Kao ekonomista je radio u više saveznih vlada, SFRJ i Savezne Republike Jugoslavije, a od 1992. je sarađivao sa Institutom ekonomskih nauka u Beogradu gde je pokrenuo poznati bilten  "Mesečne analize i prognoze" - MAP.

Kasnije je bio na čelu novog istraživačkog projekta i mesečnog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" – MAT Ekonomskog instituta i koordinator ovog istraživačkog projekta i autor odeljka "Ocena privredne aktivnosti" i poglavlja "Aktuelnosti u ekonomskoj politici".

Kao član tima Narodne banke Jugoslavije učestvovao je u pregovorima sa MMF-om, početkom  2002. godine u vezi sa sklapanjem trogodišnjeg produženog aranžmana, a kao ekspert je bio angažovan i u pregovorima i revizijama stendbaj aranžmana 2009-2012.

Objavio je veći broj analiza, studija, knjiga i radova, bio je redovni član Naučnog društva ekonomista, a od 2012. član Akademije ekonomskih nauka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija