Društvo

Da sve mame budu jednake pred zakonom: Poslanici Skupštine Srbije odlučuju o podršci porodicama s decom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2023

-

19:41

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije su, između ostalog, izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koje bi trebalo da pruže veću podršku preduzetnicama koje žele da se ostvare u ulozi majke. 

Poslanici raspravljaju o dve izmene. Jedna je podstaknuta odlukom Ustavnog suda koja je stupila na snagu u maju ove godine, prema kojoj žene koje rode treće i svako sledeće dete, u slučaju da samostalno obavljaju delatnost i angažovane su na nekim od fleksibilnih ugovora o radu, imaju pravo na odsustvo sa posla i na pripadajuće naknade u trajanju od dve godine, baš kao što je to slučaj sa onim ženama koje imaju klasični ugovor o radu. Druga izmena omogućava preduzetnicama da nakon što njihova beba napuni tri meseca života, mogu da dalje odsustvo sa posla prenesu na svoje partnere. 

Gošća Euronews Srbija je povodom najavljenih izmena bila je Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon" koje je učestvovalo u kreiranju predloga izmena zakona i uradilo finansijsku analizu primene takve izmene.

"Mnoge žene, naročito one koje obavljaju neke uslužne delatnosti, moraju da odluče da zatvore svoje biznise, koje su teškom mukom ostvarile i razvijale samo zato što su se odlučile za to da postanu majke. Kada budu mogle da prenesu svoje odsustvo na partnera, moći će da se ostvare u ulozi majke, a da njihov posao ostane aktivan", objašnjava naša sagovornica.

Tanjug/Zoran Žestić

Tatjana Macura

Kako Macura kaže, "pitanje od milion dolara" je koliko muškaraca bi pristalo na tako nešto. 

"U ovom trenutku oko 350 muškaraca koji koriste mogućnost da odsustvuju s posla zbog rođenja deteta, ali žena preduzetnica u Srbiji inače nema mnogo. Ukupno, prema podacima od bivšeg ministra koji je vodio nekada Ministarstvo za brigu o porodici znamo da negde oko 5.000 žena ima pravo na te, takozvane, ostale naknade. U tu kategoriju spadaju žene koje samostalno obavljaju delatnosti, žene na fleksibilnim ugovorima, dok preduzetnica ima jako malo. Osim toga, pitanje je koliko njih ima potrebu za takvom vrstom angažmana svog partnera", ističe predsednica udruženja.

"Sve i da samo jednoj ženi izađemo u susret da uspe da sačuva svoj posao i da se istovremeno ostvari kao majka, mislim da je to veliki doprinos jednoj užasno lošoj demografskoj situaciji u Srbiji, a slobodno mogu da kažem i nezavidnoj privrednoj situaciji", dodaje Macura. 

Mame preduzetnice najčešće rade do samog porođaja

Kada je reč o nastojanjima Udruženja "Mame su zakon" da izdejstvuje nadoknadu od sto posto tokom trudničkog odsustva za majke-preduzetnice, Macura kaže da su iz Ministarstva zdravlja dobili pozitivan odgovor.

"Radi se o izmeni Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je veliki sistemski zakon. Oni se u potpunosti slažu sa onim što smo mi predložili, pogledali su finansijsku analizu i prihvatljivo im je to o čemu govorimo mi i mnoga druga udruženja", kaže predsednica udruženja.

profimedia

 

"Moja lična procena je da oni čekaju da se napravi jedna sveobuhvatna izmena tog velikog zakona, a da se ne ide korak po korak sa izmenama. Ja pokušavam i sada da ih motivišem da se ta izmena zakona ipak usvoji, jer će ona u velikoj meri ohrabriti žene da samostalno otvaraju svoje biznise", smatra Macura.

Ona ističe da mame preduzetnice najčešće rade do poslednjeg dana ukoliko im telo i okolnosti dozvoljavaju, ali da bi država trebalo da pokaže viši stepen razumevanja i tretira ih kao i one žene koje imaju ugovor na radu, onda kada su prinuđene da privremeno odsustvuju s posla zbog održavanja trudnoće.

"Kada smo uradili finansijsku analizu primene tog dela zakona, radi se o iznosu između petsto hiljada evra i jedan milion evra. Za jedan sistemski zakon, za jedno veliko ministarstvo, to je bukvalno kap u moru i ne vidim nijedan objektivan razlog da to ne bude prihvaćeno. Ima političke volje i ja se nadam da ćemo motivisati dr Danicu Grujičić da prihvati ovo naše razmišljanje i da možda ne čekamo neki novi sastav Vlade s obzirom da su nestabilne i kratko traju da bi se ova izmena usvojila", smatra Macura. 

"Uvek može bolje"

Sagovornica Euronews Srbija kaže da su neki podsticaji za žensko preduzetništvo sjajni, ali da se one žene koje odluče da se pored biznisa, ostvare u ulozi majke, do sada suočavane s mnogim problemima. Ipak, posredno, neke izmene zakona, barem nekima su donele veliko olakšanje.

"Ovo je jedan od zakona koji se najčešće menja i doneo je višestruko uvećane jednokratne nadoknade, pa je neke od problema koje imaju i preduzetnice praktično amortizovao. Podsetiću vas da je pre samo nekoliko dana došlo do usklađivanja iznosa tih jednokratnih nadoknada, pa sada naknada koja se odnosi na podršku porodicama koje očekuju svoje prvo dete iznosi oko 366.000 dinara", objašnjava Macura.

"Tako da kako se ovaj zakon menja, unapređuje se položaj i preduzetnica i drugih žena. To ne znači da smo mi zadovoljni u potpunosti, jer znamo da uvek može biti bolje", ističe naša sagovornica dodajući da će nastaviti da zahtevaju paket mera koji olakšava položaj majki u Srbiji.

Komentari (0)

Srbija