Društvo

Preduzetnice u težem položaju po pitanju trudničkog i porodiljskog: Udruženje "Mame su zakon" traži promenu zakona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/01/2022

-

08:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kada rode dete, preduzetnice nemaju pravo da njihovi muževi odu na porodiljsko, a one nastave da rade. Ako odluče da muževi nastave da rade u preduzeću, a one čuvaju bebu, neće im biti uplaćivani doprinosi tokom porodiljskog, a ne ide im ni radni staž. Ako su iz bilo kog razloga morale na trudničko bolovanje, ne primaju punu naknadu za odsustvo, već samo pola. Ako se odluče na treće ili četvrto dete nemaju pravo na odsustvo od dve, već samo godinu dana.

Zbog ovih razloga, Udruženje "Mame su zakon", tražilo je promenu zakona, kojima bi mame preduzetnice dobile ista prava kao zaposlene žene.

Ovu inicijativu za promenu tri zakona udruženje je pokrenulo u saradnji sa Digitalnom zajednicom. U pitanju su: Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji reguliše pitanje trudničkog bolovanja; Zakon o obaveznim doprinosima za socijalno osiguranje, koji reguliše pitanje plaćanja doprinosa dok su žene na porodiljskom odsustvu; i Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

"To su ključne stvari koje moraju da se izmene. Sve frizerke, kozmetičarke, žene koje drže onkološke ordinacije su samostalne preduzetnice. To su žene koje godinama plaćaju svoje doprinose, a država u svakom smislu prema tim malim firmama nema prag tolerancije, kao prema velikim", ističe za Euronews Srbija Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon".

Macura smatra da postoji "ogromna nepravda" prema grupi žena, koje redovno plaćaju svoje poreze i doprinose i koje često nisu informisane o tome da se na njih ne odnose ista pravila tokom porodiljskog.

"Pravni tim udruženja 'Mame su zakon' odgovorio je na nekoliko hiljada različitih zahteva. Između ostalog, najveći broj zahteva se odnosi na žene kojima je prošlo porodiljsko odsustvo, problemi su poresko dugovanje, koje imaju, jer nisu znale da se na njih ne odnose pravila kao za žene koje su zaposlene kod poslodavca, kod kojih država preuzima na sebe obavezu da plaća porez i doprinos", ističe Tatjana Macura.

Peticija ove inicijative već je prikupila oko 40.000 potpisa, a, kako ističe naša sagovornica, već su pokrenuti razgovori između Digitalne zajednice i Udruženja "Mame su zakon" s jedne strane, sa predstavnicima Ministarstva za rad i socijalna pitanja i Ministarstva za brigu o porodici s druge strane.

"Mi smo se obratili i predsednici Vlade Srbije čime je ona ovaj problem stavila u urgentniji položaj i to je najavila u skupštinskoj raspravi u novembru mesecu. Nažalost trenutno u državi je takva situacija da imamo raspisan referendum i raspisane izbore, a Skupština je već u vanrednim okolnostima, s obzirom da je završeno jesenje zasedanje. Svi imamo isti cilj i isti problem, a to je vremenski okvir koji je trenutno pred nama", dodaje Tatjana Macura.

Pored žena preduzeznica, iz Udruženja ističu da su ugrožene i žene koje su prijavljene na privremenim i povremenim poslovima, jer godinama rade sa privremenim ugovorima, i veoma su u neizvesnom položaju, a nemaju pravo na bolovanje, ne samo trudničko nego bilo koje druge. Ekonomski su ugrožene i žene koje su nezaposlene ili zaposlene na crno, zaključila je  sagovornica Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija