Društvo

Ispravljanje nepravde prema mamama preduzetnicama: Tačka na praksu da ove žene nemaju ista prava kao ostale

Komentari

Autor: S. Tuvić

13/12/2022

-

12:21

Ispravljanje nepravde prema mamama preduzetnicama: Tačka na praksu da ove žene nemaju ista prava kao ostale
Mame - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Žene preduzetnice koje odluče da postanu mame, nemaju ista prava tokom trudničkog i porodiljskog bolovanja kao ostale mame koje su u radnom odnosu. Nemaju pravo na dve godine odsustva sa posla ukoliko odluče da rode treće dete, njihovi partneri ne mogu preuzmu brigu o detetu nakon trećeg meseca života kao što zakon dozvoljava drugim zaposlenim mamama, naknade su im umanjene tokom porodiljskog bolovanja. Država najavljuje da bi ta nepravda mogla biti ispravljena već od 1. januara, eventualno 1. marta.

Na ovaj problem ukazuje se već nekoliko godina, zapravo na manjkavosti Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, zatim  Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Primera radi, država majci preduzetnici isplaćuje samo neto iznos plate, a ne plaća joj doprinose - socijalno i penziono. Ukoliko same ne uplate doprinose neće imati radni staž, ali ni zdravstveno osiguranje dok su na porodiljskom.

Osim toga imaju pravo samo na godinu dana odsustva, bez obzira koje dete je po redu, dok druge žene koje rade kod posplodavca imaju pravo na dve godine odsustva za rođenje trećeg, četvrtog deteta.

Takođe, žene mogu kada prođu tri meseca od rođenja bebe da bolovanje prebace na supruga te da on ostane kod kuće i čuva dete. Preduzetnicama aktuelni zakon to ne dozvoljava. Takođe, žene preduzetnice nemaju pravo ni na garantovanu naknadu u visini republičkog minimalca.

Iz samog državnog vrha stigle su najave da bi prava mama preduzetnica mogla da se izjednače sa pravima ostalih žena već od 1. januara, eventualno 1. marta. 

"Moramo to da menjamo, da brinemo o našim ženama, majkama, deci, mora da nas bude više. Njima (preduzetnicama) smo do sada davali naknadu od 50, a ne 100 odsto, i gledaćemo to da promenimo, da li od 1. marta, ili već od 1. januara", rekao je nedavno predsednik Aleksandar Vučić.

Predlog izmene zakona

Udruženje "Mame su zakon" nedavno je u skupštinsku proceduru predalo Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju koji će, ukoliko ga Skupština usvoji, omogućiti trudnicama preduzetnicama pravo na punu nadoknadu tokom održavanja trudnoće. 

"U nizu problema koji pogađaju trudnice i majke preduzetnice jedan se posebno ističe kao važan, a on se može rešiti relativno lako, uz ne tako veliko remećenje nedavno usvojenog budžeta, uz malo političke volje i razumevanja. Radi se o pravu da partneri preduzetnica preuzmu period odsustva sa posla posle trećeg meseca od rođenja bebe, pa do detetove prve godine. Ovo pravo inače imaju žene koje sa poslodavcem imaju zaključen ugovor o radu, a to pravo nemaju preduzetnice jer ih Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom tretira kao nezaposlene i neravnopravne", kaže predsednica Udruženja Tatjana Macura.

Unsplash

 

Ona je navela da je preduzetnicama koje žele da svoj posao ostave aktivnim od izuzetnog značaja da mogu jedan period brige o detetu da prenesu na partnera, jer njihovi klijenti i saradnici, ma koliko bili empatični i puni razumevanja, jednostavno ne mogu dugo da ostanu bez određene usluge ili saradnje i okreću se drugima u istoj branši.

"Da bismo osigurali to da sve ovo ne ostane na nivou prednovogodišnjih obećanja, da majka preduzetnica održi i posao aktivnim, da nastavi da zapošljava i puni budžet Srbije juče smo u skupštinsku proceduru predali i Predlog izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Podsećamo da je broj preduzetnica u Srbiji preko 100.000 i da se iz godine u godinu taj broj povećava, dok je broj onih koje se nalaze u najreproduktivnijim godinama oko 40.000",rekla je Macura, a navodi se u saopštenju.

Ukoliko Vlada i nadležna ministarstva prihvate ovaj predlog, a narodni poslanici izglasaju izmene majke preduzetnice moći će posle trećeg meseca bebinog života da brigu o detetu prenesu na svoje partnere i nastave da bezbrižno vode svoje biznise.

Pored žena preduzeznica, iz Udruženja ističu da su ugrožene i žene koje su prijavljene na privremenim i povremenim poslovima, jer godinama rade sa privremenim ugovorima, i veoma su u neizvesnom položaju, a nemaju pravo na bolovanje, ne samo trudničko nego bilo koje druge.

Nadoknada ne sme biti manja od minimalca

Inače u junu prošle godine usvojene su izmene Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom po kome mesečni iznos naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava. To ne važi za mame preduzetnice.

Prema novom zakonskom rešenju, porodilje više ne mogu primati naknadu manju od minimalca koji je bio utvrđen pre početka porodiljskog odsustva.

Svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva, koje traje od dana njegovog otpočinjanja, 28 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta, ostvarivaće naknadu zarade u visini minimalne zarade utvrđene na dan otpčinjanja odsustva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija