Društvo

Pokazna vežba Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama: Koordinacija između dronova i vatrenih položaja

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2023

-

17:47

Pokazna vežba Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama: Koordinacija između dronova i vatrenih položaja
Pokazna vežba Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama: Koordinacija između dronova i vatrenih položaja - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Na Vojnom kompleksu na Pasuljanskim livadama danas posle podne počela je pokazna vežba pripadnika Vojske Srbije, a komandu za početak izdao je predsednik i vrhovni komandant Aleksandar Vučić.

Kako je naveo predsednik Srbije, u vežbi su danas učestvovala 743 pripadnika Vojske Srbije danas učestvovala i primarni cilj je bio da se uspostavi korordinacija i direktna veza između dronova kojima se osmatra stanje na zemlji i naših vatrenih položaja.

"Veliki broj naših pripadnika nije imao kontakt sa takvom opremom. Danas se videlo koliko je pojačanje za Vojsku Srbije kada imamo dronove, naročito kineske. Pogađali su sa neverovatnom preciznošću. Nastavićemo da ulažemo u bespilotne letelice. Očekujemo dolazak dronova kamikaza prve količine do kraja ove godine. Mogli ste da vidite i nove Lazare M3, tenkove modernizovane koji su bili apsolutno nepogrešivi, modularne puške... Mislimo da je ovo sada najbolji kalibar. Videli ste da su sve mete pale na udaljenosti od 400 metara, što u ovakvim vremenskim uslovima nije lako pogoditi ", rekao je Vučić. 

Poručio je i da ćemo nastaviti da ulažemo preko Vojno-tehničkog instituta u sosptvenu prozvodnju dronova.

“Kako onih koji služe za nagledanje i posmatranje, tako i onih koji će da budu naoružani značajnim teretom kako raketama tako i teškim bombama“, istakao je Vučić.

Poručio je da naš Generlaštab svakodnevno prati događaje u Ukrajini i učimo iz njihovog iskustva.

"Tamo se vidi strahoviti značaj upotrebe raketne artiljerije, zato ulažemo u modularni ‘oganj‘, ‘grad‘ u sve sisteme kojima možemo dalje da unapređujemo naše odbrambene sposobnosti i kapacitete", dodao je Vučić.

Ukazao je da je važno da vojnici budu obučeni na modernim sredstvima.

"I toj oblasti kao i u svim drugim mi kada završimo fakultet mislimo da smo završili sa školovanjem i onda ceo život drugima solimo pamet kako smo bili uspešni i završili fakultet, ne računajući da moramo još tri, četiri fakulteta tokom života da završimo da bismo mogli da idemo u korak sa svetom", naglasio je Vučić.

"Naše je da se pripremamo i da budemo odvraćajući faktor za svakoga ko bi želeo da izvrši agresiju na našu zemlju. Ogromna su naša ulaganja u armiju i vojsku i mi drugačije da opstanemo na ovom trusnom geopolitičkom području ne možemo – osim da budemo jaki i još jači nego što smo danas", zaključio je Vučić.

Pokazno gađanje organizovano je u okviru završne faze obuke pripadnika Vojske Srbije sa novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom.

Brigadni general zamenik komandanta Kopnene vojske Slađan Stamenković naveo je da u okviru gađanja učestvuje 743 pripadnika VS sa 56 ključnih sredstava ratne tehnike.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

On je rekao da je u prethodne dve nedelje izvedena obuka na modernizovanim naoružanjem, da je deo obučavanja izveden i u noćnim uslovima, a da će današnja vojna gađanja pokazati obučenost i spremnost rukovanju oružjem i tehnikom koja su im na raspolaganju.

Vežbi između ostalih prisustvuju i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

Najpre je prikazano izviđanje i dejstvo bespilotne letelice "Vrabac" proizvedene u Vojno-tehničkom institutu i bespilotne letelice kineske proizvodnje "CH-95".

Stamenković je naveo da je nabavkom bespilotnih letelica "CH-95" unapređena sposobnost Vojske Srbije i da je tom letelicom omogućeno letenje na većim visinama, bolje osmatranje i dejstvovanje po oklopnim vozilima najvećeg nivoa oklopne zaštite.

Vazduhoplov CH-95 je opremljen laserskim vođenim raketama, a može leteti samostalno 25 časova.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Takođe, prikazano je osmatranje ciljeva robotizovanim vozilom "Mali Miloš", a pripadnici vojske su prikazli i upotrebu transportera "Bov" i "Lazar".

Tokom vežbe prikazano je i dejstvo jedinica Vojske Srbije raketnim sistemima velikog i malog dometa koji su bili prikačeni na dva vozila tipa "Hamer", a viđeni su i raketni sistemi "Kornet" i "Fagot".

Prikazano je i dejstvo platforme "Miloš V1", koji je između ostalog naoružan šestometnim bacačem granata.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Stamenković je istakao da je značaj opremanja Vojske Srbije bespilotnim sistema poput "Miloša V1" izuzetno veliki, jer se na taj način smanjuje izlaganje riziku pripadnika Vojske Srbije.

Vojska Srbije je prikazala i dejstvo dva modernizovana jurišna aviona tipa "Orao" naoružanih raketama tipa "munja". Modernizovani "Orao" opremljen je novim sistemom za gađanje i sposoban je za dejstvovanje i i obavljanje borbenih zadataka i noćnim i dnevnim uslovima. Prikazano i gađanje modernizovanim višecevnim raketnim sistemom "Oganj" kao i dejstvovanje protivavionskih samohodnih artiljerijsko raketnih sistema "PASARS". Takođe pripadnici vojske su prikazli upotrebu transportera "Bov" i "Lazar".

Komentari (0)

Srbija