Društvo

Srpski pomorci se žale zaštitniku građana zbog poreskih rešenja za zaposlene na brodovima

Komentari

Autor: FoNet

27/07/2023

-

23:55

Srpski pomorci se žale zaštitniku građana zbog poreskih rešenja za zaposlene na brodovima
Srpski pomorci se žale zaštitniku građana zbog poreskih rešenja za zaposlene na brodovima - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Pomorci su ponovo poslali žalbu Zaštitniku građana zbog odsustva odgovora Ministarstva finansija i nerešavanja žalbi na neustavno poslata poreska rešenja za zaposlene na brodovima za 2017. godinu", saopštilo je danas Udruženja pomoraca Republike Srbije.

Pomorci podsećaju da je rešenje za plaćanje poreza za sve zaposlene na brodovima za 2017. godinu uručeno krajem 2022. godine. Iako su žalbe predate u zakonskom roku, Ministarstvo finasija nije poštovalo ni jedan zakonski rok i ne se izjašnjava se o zahtevima koji su poslati, tvrdi Udruženje.

"Do sada smo tumačenjem više međudržavnih sporazuma, Ustava i zakona Republike Srbije, te žalbama Ustavnom sudu, resornim ministarstvima i Vladi  Srbije, dokazali neosnovanost i nezakonitost uručenih privremenih poreskih rešenja“, navode su članovi Udruženja pomoraca Srbije.

Oni ističu da su bila održana tri sastanka sa Ministarstvom i da se nikakve promene nisu dogodile, i da im nije jasno kako će se u budućnosti naplaćivati porez. Na protestu su 24. jula ponovo predali inicijativu za definisanje statusa pomoraca i zatražili da im se ukinu porezi, ali ponovo nisu dobili odgovor.

"Svi smo već jako umorni i nervozni zbog neizvesnosti i nerešavanja problema. Za ovih osam meseci usledile su žalbe na poslata rešenja, zatim povlačenje novca iz domaćih banaka, prebacivanje bankovnih računa u inostranstvo, promene države prebivališta te na kraju i ulični protest u organizaciji Udruženja pomoraca Srbije", navodi se u saopštenju.

Da bi se rešio problem, pomorci su se ponovo obratili Zaštitniku građana i najavili su da ukoliko se ni nakon ove urgencije ne dogodi ništa pozitivno u razumnom roku od dve nedelje, oni će sa svojim pravnicima započeti proces pripreme za kolektivnu tužbu.

Komentari (0)

Srbija