Društvo

Grupa planinara iz Beograda osvojila Prokletije: "Tura nije dobra ako se na putu do vrha ne pokajete bar pet puta"

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

11:24

Grupa planinara iz Beograda osvojila Prokletije: "Tura nije dobra ako se na putu do vrha ne pokajete bar pet puta"
Grupa planinara iz Beograda osvojila Prokletije: "Tura nije dobra ako se na putu do vrha ne pokajete bar pet puta" - Copyright Tanjug/Vuk Uskoković

veličina teksta

Aa Aa

Grupa planinara iz Beograda osvojila je četiri vrha planinskog venca Prokletije u Crnoj Gori, a visokogorska akcija obuhvatala je uspon na vrhove Hridski krš (2.358 m), Volušnicu (1.879 m), Talijanku (2.056 m) i Popadiju (2.057 m).

Vrh Volušnica, iako zasigurno nije najviši, pruža bez premca najlepši pogled, zbog koga se isplati izdržati naporan strm uspon, javlja novinar Tanjuga i dodaje da ko se popne na tih 1.879 metara, može da vidi gole i oštre planinske vrhove ispred i zelene i iza pitomije vrhove iza.

Vodič Zoran Živanović, na Prokletije se penje još od 2011. godine, a kako je rekao za Tanjug, za njega ova planinarska tura nije poput ostalih.

Tanjug/Vuk Uskoković

 

"Kada sam se prvi put peo na Prokletije, pitao sam se kako li je bilo Srbima koji su prelazili preko ovih vrhova u Prvom svetskom ratu. Ova planinarska akcija uvek je bila nešto više od pukog uspona na vrh", rekao je Živanović.

Prema njegovim rečima, ova tura veoma je popularna, kako među avanturistima, tako i među rekreativcima, ali da je za nju, ističe, važna i fizička i psihička spremnost. 

Kako kaže, planina ume da bude ćudljiva i njen naziv je tu da opominje na oprez.

Među 20 planinara koji su osvojili Prokletije je i Ljilja iz Beograda, koja je pre nego što je krenula na ovu akciju, čula je od drugih planinara da tura nije dobra ako se ne pokaje bar pet puta na putu do vrha.

"Ja sam se pokajala, evo, šest puta. Pomislila sam 'Bože, šta mi ovo treba', ali ovo je nešto najlepše što postoji. Odavde, sa Hridskog krša, deluje mi da smo svi mi sitni, života ispunjenih neizvesnošću. A planine će stajati tu gde jesu milionima godina", navela je ona.

Osim planinara iz Srbije, Prokletije su ugostile i posetioce iz brojnih evropskih zemalja. Ema iz Lozane u Švajcarskoj kaže da joj sve izgleda prelepo - planine, jezera, livade, planinsko cveće, životinje. Njen sunarodnik Tim ocenio je da su Prokletije različite od planina u njegovoj domovini, ali da je, kako kaže, uvek zanimljivo videti nešto drugačije.

Mladi par iz Poljske, penjući se ka jednom od vrhova, bio je pun utisaka.

"Najlepša stvar koju sam videla danas je moj momak. Ali, on mi je rekao da mu je najlepši njegov krevet, jer su planine iscrpljujuće, a sunce sija nemilosrdno", rekla je devojka iz Katovica.

Pre povratka kući, planinari iz Srbije posetili su i Hridsko jezero, smešteno na približno 2.000 metara nadmorske visine, za koje se u narodu veruje da kupanje u tom jezeru donosi zdravlje i sreću.

Komentari (0)

Srbija