Društvo

Još danas i sutra tropske temperature, već za vikend moguće oluje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/08/2023

-

07:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zbog visoke temperature koja će u hladu prelaziti 35 stepeni, podignut je viši stepen upozorenja- narandžasti meteoalarm. Očekuje se temperatura od 34 do 37 stepeni, a osveženja u vidu vetra danas neće biti, jer će duvati slab do umeren jugozapadni.

Danas će biti ugroženi hronični bolesnici, oni koji primaju neku vrstu terapije, meteoropate, ali i životinje. Takođe, preti opasnost i od izbijanja šumskih i drugih požara.

"Vrelina nam i ovog puta stiže iz Afrike. Iznad našeg regiona uspostavilo se jugozapadno strujanje koje će nam i doneti tropsku temperaturu, a za vedro nebo biće zaslužan anticiklon sa centrom južnije od Italije", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.


"U danu pred nama biće dosta sunčanih sati. Nebo će biti vedro, a UV zračenje veoma visoko, pa obratite pažnju kada i koliko dugo se izlažete suncu. Takođe, ne zaboravite da se zaštitite pre izlaska napolje", kaže Lazarević.

Tropski toplo biće još sutra, a zatim za vikend osetno svežije. Osim toga, još bitnije je da se u subotu očekuju oluje - vrlo moguće i superćelijske, jer će atmosfera biti dosta nestabilna. U igri će biti i toplota, vlaga i smicanje vetra - svi parametri za nastanak takvih oluja.

"To je kao kada na veoma zagrejanu ringlu prospete hladnu vodu - nastaje vrlo burna reakcija baš kao i u atmosferi, s tim što se u atmosferi oslobađa velika energija koja nema fizičkog ograničenja", zaključuje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija