Društvo

Institut za transfuziju krvi: Sve krvne grupe nedostaju, ne odlagati davanje krvi

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2023

-

14:56

Institut za transfuziju krvi: Sve krvne grupe nedostaju, ne odlagati davanje krvi
Institut za transfuziju krvi: Sve krvne grupe nedostaju, ne odlagati davanje krvi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je da su rezerve krvi drastično smanjene i pozvao građane da pomognu u obezbeđivanju stabilnijih rezerevi krvi za lečenje svih bolesnih i povređenih pacijenata kako ne bi došlo do odlaganja operativnih programa. 

Kako se navodi u saopštenju Instituta, sve krvne grupe nedostaju, a Institut trenutno raspolaže jednodnevnim rezervama krvi. 

"Leto je period godine kada su rezerve krvi na minimumu, zbog godišnjih odmora i visokih temperatura. Svake nedelje, da bi se podmirile potrebe za krvlju svih zdravstvenih ustanova koje Institut za transfuziju krvi snabdeva neophodno je da se prikupi 1.500 jedinica krvi. Poslednjih nedelja prikuplja se znatno manje, oko 1.000 jedinica krvi", napominju u Institutu.

Institut je pozvao sve građane, ukoliko se dobro osećaju i imaju između 18 i 65 godina, da ne odlažu davanje krvi i pomognu u obezbeđivanju stabilnijih rezerevi krvi za lečenje svih bolesnih i povređenih pacijenata kojima je krv nezamenljiv lek, kako ne bi došlo do odlaganja operativnih programa. 

Institut za transfuziju krvi Srbije u ulici Svetog Save 39. radi radnim danima od 7 do 19 časova i subotom od 8 do 15 časova.

Spisak lokacija gde se još može dobrovoljno dati krv nalazi se na sajtu: www.itks.rs. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija