Društvo

Sa TAG uređajem uskoro i u Crnu Goru: Uskoro zajednička elektronska naplata putarine

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2023

-

13:16

Sa TAG uređajem uskoro i u Crnu Goru: Uskoro zajednička elektronska naplata putarine
Sa TAG uređajem uskoro i u Crnu Goru: Uskoro zajednička elektronska naplata putarine - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić/Tara Radovanović/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Protokol o zajedničkoj elektronskoj naplati putarine, jedinstvenim TAG uređajem između Srbije i Crne Gore biće potpisan 23. avgusta u Vladi Srbije, najavio je pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Darko Savić.

"Intenzivno radimo na tom projektu i očekuje nas vrlo brzo povezivanje Srbije sa naplatnim sistemom putarine u Crnoj Gori. Za desetak dana će biti potpisan protokol, a implementacija sistema i njegovo puštanje u rad za građane očekuje se za nekih mesec, dva", kazao je on za Tanjug.

Savić je dodao da se i sa kolegama iz Hrvatske intenzivno radi na uvođenju ovog jedinstvenog sistema naplate putarine jednim TAG uređajem i sledeće sedmice će biti održani sastanci u Zagrebu.

"Najavljivano je da bi primena ovog sistema sa Hrvatskom mogla da počne u septembru. Ima puno tehničkih stvari koje treba da se urede, a ostale su i neke stvari koje se tiču pravne regulative", kazao je on i dodao da će sistem fukcionisati kao i sa Severnom Makedonijom.

Ovaj sistem naplate putarine je inače,  kako ističe Savić vrlo jednostavan i  napravljen tako da građani nemaju puno muke da se povežu i prekonfigurišu svoj TAG.

"Sve je navedeno na sajtu Otvoreni Balkan (https://openbalkan-etc.com) gde je opisan svaki korak kako da prekonfigurišete TAG i prilagodite naplatu kroz Severnu Makedoniju", naveo je naš sagovornik.

TAG povezan sa platnom karticom

Savić je objasnio da TAG funkcioniše tako da više ne mora da se nosi i da se dopunjava, već se on povezuje sa platnom karticom.

On je podsetio i da je 2012, kada je uveden sistem elektronske naplate putarine u Srbiji bilo oko 2.000 korisnika TAG uređaja, a danas  je preko 730.000 aktivnih korisnika.

"Srbija je lider u regionu što se tiče korisnika TAG uređaja i nijedna zemlja u regionu nema toliko korisnika u odnosu na kilometre autoputa koji se naplaćuju", kazao je Savić.

On je naveo i podatak da se od kad je omogućen ovakav način naplate putarine sa Severnom Makedonijom, odnosno da je za nešto više od mesec ipo dana registrovano oko 23.000 aktivnih korisnika.

"Možete samo da zamislite koliko će da poraste taj broj kada profunkcioniše zajednički sistem naplate putarine sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Bosnom", kazao je on.

Savić je dodao i da je benefit elektronske naplate putarine i taj da osim toga što više ne mora da se zaustavlja na naplatnim stanicama i gubi vreme, i popust od šest odsto za putarinu kroz Srbiju, a koji se automatski obračunava.

"TAG uređaj mogu da koriste sva fizička i pravna lica i on se može nabaviti na preko 600 prodajnih mesta u poštama širom Srbije i on je već konfigurisan na veb servis Open Balkan", kazao je on i dodao da postojeći korisnici pripejd TAG-a mogu da ga prekonfigurišu u 25 poslovnica Pošte. 

TAG uređaj može se prenositi iz vozila u vozilo, a provizija se ne plaća u inostranstvu.

Komentari (0)

Srbija