Društvo

Risto Jovanović, koji je uhapšen na Gazimestanu, osuđen na šest meseci zatvora ili novčanu kaznu od 6.700 evra

Komentari

Autor: Euronews

21/07/2021

-

13:02

Risto Jovanović, koji je uhapšen na Gazimestanu, osuđen na šest meseci zatvora ili novčanu kaznu od 6.700 evra
Risto Jovanović, koji je uhapšen na Gazimestanu, osuđen na šest meseci zatvora ili novčanu kaznu od 6.700 evra - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Podgoričanina Rista Jovanovića, uhapšenog na Gazimestanu na Kosovu i Metohiji, na Vidovdan ove godine, Osnovni sud u Prištini je osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, koja može da se zameni novčanom kaznom u iznosu od 6.700 evra. Jovanoviću je takođe zabranjen ulazak na Kosovo u trajanju od pet godina.

Tužilaštvo je teretilo Rista Jovanovića da je "sa namerom i voljom izazvao razdor i netrpeljivost između etničkih grupa koje žive na Kosovu", što je sud prihvatio.

Protiv Jovanovića su svedočili policajci koji su ga hapsili, tvrdeći da je uzvikivao "Kosovo ćemo oprati krvlju", "Kosovo je Srbija" i slično, dok su na pitanje advokatice optuženog Jovanovića izjavili da ne znaju srpski.

Crnogorski ambasador u Prištini, Mirsad Bibović, prisustvovao je izricanju presude.

Mandić: DF će platiti kauciju

Vladajući Demokratski front platiće kauciju u iznosu od 6.700 evra za oslobađanje Rista Jovanovića, Srbina iz Podgorice, uhapšenog na Vidovdan na Gazimestanu, potvrdio je za Tanjug jedan od lidera tog saveza Andrija Mandić.

Mandić je rekao da je Risto Jovanović odan kosovskom zavetu, kao i svi Srbi u Crnoj Gori i da je, kako je kazao, njihova obaveza da mu omoguće da bude oslobođen i da se vrati u Crnu Goru.

Jovanoviću je danas u Prištini izrečena presuda na šest meseci zatvora zbog navodnog "izazivanja razdora i netrpeljivosti".

Sud je saopštio da je spreman da uvaži i kauciju za oslobađanje Jovanovića u iznosu od 6.700 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija