Društvo

Korona hvata zalet, dupliran broj zaraženih u Srbiji: Da li nam virus sprema nova iznenađenja?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

18/08/2023

-

21:31

Korona hvata zalet, dupliran broj zaraženih u Srbiji: Da li nam virus sprema nova iznenađenja?
Korona hvata zalet, dupliran broj zaraženih u Srbiji: Da li nam virus sprema nova iznenađenja? - Copyright EPA/GUILLAUME HORCAJUELO, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Da li smo se rešili korone ili nam virus sprema nova iznenađenja, pitanje je koje mnogi postavljaju ovih dana. Iz evropskih zemalja stižu podaci da raste broj zaraženih, ali i pacijenata na bolničkom lečenju. Brojke govore da korona hvata zalet i u Srbiji. Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, za nedelju dana skoro je dupliran broj inficiranih - sa 234 na 420. Povećan je i broj testiranih osoba, sa 3.584 na 4.116.

Zvanični podaci kažu da u Srbiji nema kovid pacijenata na bolničkom lečenju, kao ni umrlih. Podaci zemalja EU nešto su drugačiji. Grčka, omiljena destinacija srpskih turista i ovog leta, zabeležila je 24 smrtna slučaja od kovida u prvoj nedelji avgusta. Među inficiranima, 11 odsto je onih koji su zaraženi novom podvarijantom omikrona EG.5 nazvanom Eris, koju je Svetska zdravstvena organizacija označila "varijantom od interesa".

Epidemiolozi kažu da je Eris sigurno stigao i u Srbiju, ali da nije laboratorijski potvrđen. Inače, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, koji nas je tokom pandemije obaveštavao koje podvarijante virusa su u cirkulaciji, više ne radi sekvenciranje. 

"Imajući u vidu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i u svetu, odnosno da je ukinito stanje pandemije, praćenje sojeva virusa SARS-CoV-2 metodom sekvenciranja nove generacije je trenutno obustavljeno. Međutim, epidemiološka situacija se konstantno prati i ako bude bilo potrebe biće ponovo uspostavljeno. Ono sto je značajno jeste da sada u našoj zemlji imamo infrastrukturu i potrebnu opremu koja nam omogućava da pravovremeno reagujemo u takvim sitauacijama", naveli su nedavno u pisanom odgovoru za Euronews Srbija na upit ima li Erisa u našoj zemlji.

Eris je za sada potvrđen u 51 zemlji sveta, a među njima su SAD, Kina, Korea, Japan, Kanada, Australija, Singapur, Velika Britanija, Francuska, Portugal, Španija. 

Prati se i nova podvarijanta omikrona BA.2.86,  zbog velikog broja mutacija koje nosi. Za sada je registrovana u SAD, Danskoj i Izraelu. Inače, novi soj ima 36 mutacija.

Radovanović: Nema mesta panici

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović za Euronews Srbija kaže da EG.5 daje blagu kliničku sliku, te da se zbog toga mnogi pacijenti i ne javljaju lekaru. Napominje da se pojavila i nova podvarijanta BA.2.86.

"Stalno se javljaju nove varijante, ali sve u okviru omikrona. Mi smo svi bar jednom preležali kovid, većina je vakcinisana, a nova podvarijanta omikrona ima i blagu kliničku sliku. Mnogo blažu nego što su imali delta ili vuhanski soj. Zbog toga nema mesta panici. Stalno se javljaju nove varijante virusa i na to moramo da se naviknemo. To će sada da bude endemska bolest, ostaće sa nama", kaže Radovanović.

Profimedia

 

To što je za nedelju dana zvanično registrovano 420 pacijenata zaraženih koronom, Radovanović kaže da nije realna slika, da se mnogi ne javljaju lekaru za pomoć i ne testiraju. 

"Nema mesta panici, ali treba čovek da se čuva. Posebno treba da se čuvaju stari, pacijenti koji su imali transplantaciju organa, koji imaju neku imunološku bolest. Ne treba im još i kovid. Treba znati da svaka infekcija, čak iako je blaga može da ostavi dugi kovid, to je neprijatna posledica", objašnjava on.

Naglašava da se ne treba izlagati nepotrebnom riziku, ali ne treba ni paniči zbog onog što se sada dešava.

"To je život, mi smo okruženi virusima", naveo je Radovanović.

Eris se brže širi

Lekari kažu da se nova podvarijanta omikrona brzo širi, ali da ne daje težu kliničku sliku od ostalih omikron varijanti. Međutim, za stare, teške hronične bolesnike nije tako. To potvrđuju podaci koji stižu iz SAD i Velike Britanije gde se povećava broj pacijenata na bolničkom lečenju.

Svetska zdravstvena organizacija je počela da prati Eris od 17. februara ove godine kada se pojavio, a od 19. jula proglašen je "varijantom od interesa".

"Varijante od interesa" su oni sojevi za koje se zna da se lakše prenose, zaobilaze imuni sistem, mogu da izazovu komplikacije i koje se šire u više različitih država.

Simptomi EG.5 varijante omikrona se ne razlikuju od prethodnih podvarijanti. Javljaju se bol u grlu, curenje iz nosa, kašalj i temperatura.

U međuvremenu, u Srbiji su zatvorene sve kovid bolnice. Za kovid pacijente kojima je potrebno bolničko lečenje, sve bolnice i klinički centri imaju izolacione jedinice, a na infektivnim i pulmološkim odeljenjima ostavljena su mesta za najteže pacijente, koji imaju komplikacije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija