Život

Na Kipru počelo lečenje mačaka anti-kovid pilulama koje su namenjene za ljude

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2023

-

10:29

Na Kipru počelo lečenje mačaka anti-kovid pilulama koje su namenjene za ljude
Na Kipru počelo lečenje mačaka anti-kovid pilulama koje su namenjene za ljude - Copyright Tanjug/AP/Petros Karadjias

veličina teksta

Aa Aa

Veterinarske službe na Kipru počele su da koriste anti-kovid pilule, iz zaliha prvobitno namenjenih ljudima, kako bi se zaustavilo širenje korona virusa među mačkama.

Kiparsko Ministarstvo zdravlja je počelo da sprovodi tretman 8. avgusta, na Međunarodni dan mačaka, za koji se nada da će dovesti do kraja širenja virusa koji je ubio hiljade mačaka u toj zemlji, piše Gardijan.

Lokalne vlasti su navele da će u zemlju stići 2.000 paketa, odnosno 80.000 anti-kovid pilula. Na Kipru je zabeležen alarmantan porast slučajeva mačjeg infektivnog peritonitisa (FIP) izazvanog koronavirusom koji je, ako se ne leči, skoro uvek fatalan.

Virus je prvi put primećen u januaru u Nikoziji, a u roku od nekoliko meseci se proširio na celo ostrvo. Kiparsko Društvo za zaštitu mačaka nedavno je objavilo da je od janura oko 300.000 mačaka, kako pripitomljenih i lutalica, stradalo kao rezultata prenosa FIP-a.

Sa druge strane, lokalne vlasti poručuju da je reč o "preterivanju", i da je zabeleženo 8.000 smrtnih slučajeva. Kipar je poznat po svojoj velikoj populaciji mačaka. Legenda kaže da je mačke donela Sveta Jelena, majka rimskog cara Konstantina Velikog, koja je naredila da ih pošalju iz Palestine i Egipta kako bi oslobodile ostrvo od zmija otrovnica, navodi britanski list.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin