Život

Dve nedelje pre roka ukinut "policijski čas" za mačke u nemačkom gradu: Ševe bezbedne, vlasnici ljubimaca odahnuli

Komentari

Autor: Euronews

16/08/2022

-

22:54

Dve nedelje pre roka ukinut "policijski čas" za mačke u nemačkom gradu: Ševe bezbedne, vlasnici ljubimaca odahnuli
Dve nedelje pre roka ukinut "policijski čas" za mačke u nemačkom gradu: Ševe bezbedne, vlasnici ljubimaca odahnuli - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nemačke vlasti na jugozapadu zemlje ukinule su privremeni "policijski čas" za mačke koji je bio uveden  da ne bi povredile neke vrste retkih ptica koje su bile u periodu stvaranja gnezda.

Dve nedelje pre nego što je planirano, mačke mogu slobodno na ulicu jer su, u tromesečnom periodu, mogle da stvore velike glavobolje svojim vlasnicima.

Kazna za vlasnike čije su mačke bile na ulici bez povoca bila je 500 evra, ali ako bi kojim slučajem mačka povredila ili ubila retku vrstu zakonom zaštićene ševe, globa je bila neverovatnih 50.000 evra što je bio zaista veliki rizik.

Bez obzira na to što je Nemačka imala nameru da spasi posebnu vrstu ševa čija populacija u Zapadnoj Evropi naglo opada, kazne su bile toliko drakonske da je"policijski čas" bio oštro kritikovan, kako od vlasnika tako i od udruženja ljubitelja mačaka.

Razlog za prevremeno ukidanje zabrane, vlasti u regionu Rajna-Nekar objašnjavaju time da su se  zbog vremenskih uslova mlade ševe već razvile i da im više ne preti opasnost od mačaka-lutalica u takvoj meri.

"Mačke na otvorenom su jedan od nekoliko faktora u zbog kojih su ševe bile ugrožene," saopštile su lokalne vlasti.

Nije isključeno da i sledeće godine situacija na leto bude ista kao ove godine, saopštili su zvaničnici u regionu, ali su dobili oštar odgovor od Nacionalne službe za zaštitu životinja.

„Naglo sprečavanje mačaka, koje su navikle da izlaze napolje da to učine, znači ogromna ograničenja i stres za životinje“, navode u u Deutscher Tierschutzbund, najvećoj nemačkoj organizaciji za zaštitu životinja za Euronews. 

Komentari (0)

Magazin