Život

Mačke u nemačkom gradu moraju u karantin do kraja avgusta da bi ševe mogle da se pare - kazne za vlasnike do 50.000 evra

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2022

-

16:29

Mačke u nemačkom gradu moraju u karantin do kraja avgusta da bi ševe mogle da se pare - kazne za vlasnike do 50.000 evra
Mačke u nemačkom gradu moraju u karantin do kraja avgusta da bi ševe mogle da se pare - kazne za vlasnike do 50.000 evra - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnicima mačaka u nemačkom gradu Valdorfu ove nedelje je naređeno da svoje ljubimce drže u zatvorenom prostoru do kraja avgusta kako bi zaštitili retku pticu tokom sezone parenja. Uredba je osmišljena da pomogne u spasavanju ševa, koje svoja gnezda prave na zemlji i stoga su lak plen za mačke.

Populacija ptica u zapadnoj Evropi naglo je opala poslednjih decenija. Iako je na listi Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) u Evropi kao zaštićena vrsta.

"Između ostalog, opstanak vrste zavisi od svakog pojedinačnog pileta“, kažu vlasti u Voldorfu.

Pravilo se odnosi na sve mačke u južnom delu grada i ponavljaće se naredne tri godine od aprila do avgusta.

Vlasnici rizikuju kaznu od 500 evra ako se njihova mačka nađe kako luta napolju, a mogu biti kažnjeni kaznom do 50.000 evra ako njihov ljubimac povredi ili ubije ševu.

 

Pixabay

 

"Iznenadno sprečavanje mačaka koje su navikle da izlaze napolje da to učine, znači ogromna ograničenja i stres za životinje. Negativan uticaj mačaka na populaciju ptica pevačica je u svakom slučaju kontroverzan i, prema našim saznanjima, još nije dokazan za čupavu ševu u Valdorfu“, navode u Deutscher Tierschutzbund, najvećoj nemačkoj organizaciji za zaštitu životinja za Euronews Green.

Organizacija podržava mere za zaštitu ševe, ali veruje da se nijedna životinja ne može tretirati kao druga klasa.

"Definisanje domaćih mačaka kao 'krivaca' za ugroženost određenih vrsta ptica znači i pustiti ih da preuzmu krivicu za činjenicu da su ljudi uništili staništa i zalihe hrane za divlje vrste tokom dužeg vremenskog perioda, ugrožavajući tako njihovu egzistenciju", tvrde u ovoj organizaciji.

Danijela Šnajder, aktivistkinja za Four Paws Nemačka ukazuje da je uticaj intenzivirane poljoprivrede, monokultura, smrtnosti insekata i sve većeg razvoja zemljišta sigurno veći od uticaja nekih mačaka koje love ptice.

"Ove uzroke izazivaju ljudi. Bilo bi bolje boriti se protiv stvarnih uzroka nego kriviti mačke za ovo", smatra Šnajder.

Da li mačke predstavljaju opasnost za divlje životinje?

Debata o tome da li mačke treba da budu slobodne da lutaju može biti kontroverzna. Evropska industrija hrane za kućne ljubimce otkrila je da 26 odsto svih domaćinstava u Evropi poseduje najmanje jednu mačku. Ovo neizbežno dovodi do toga da četvrtina stanovništva ima jaka osećanja po tom pitanju.

S druge strane, studija iz 2013. godine procenila je da samo domaće mačke u SAD ubijaju oko 2,4 milijarde ptica i 12,3 milijarde sisara godišnje. Međutim, autori su priznali da mačke bez vlasnika uzrokuju većinu ovih slučajeva.

Najnoviji podaci pokazuju da mačke u Velikoj Britaniji ulove do 100 miliona životinja tokom proleća i leta, uključujući 27 miliona ptica. Najčešće hvatane vrste ptica prema njima su vrapci, kos i čvorci.

Uprkos ovim statistikama, najveća dobrotvorna organizacija u Velikoj Britaniji, RSPB, kaže da nema jasnih naučnih dokaza da to uzrokuje opadanje populacije ptica.

"Milioni ptica umiru prirodno svake godine, uglavnom od gladi, bolesti ili zbog grabljivaca“, navode na svojoj veb stranici.

Verovatno bi većina ptica koje su ubile mačke ionako umrla od drugih uzroka pre sledeće sezone parenja, tako da je malo verovatno da će mačke imati veliki uticaj na populaciju.

U Valdorfu, regionalni list Rhein-Neckar-Zeitung izvestio je u sredu da šef lokalnog udruženja za zaštitu životinja planira da preduzme pravne korake kako bi osporio "nesrazmeran" propis.

Vlasnici mačaka na koje se odnosi nova uredba mogu iskoristiti svoje pravo na prigovor do sredine juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin