Društvo

Pomor retkih ptica kod Vršca, sumnja se da su otrovane pesticidom

Komentari

Autor: RTS

20/03/2022

-

23:42

Pomor retkih ptica kod Vršca, sumnja se da su otrovane pesticidom
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U selu Veliki Gaj kod Vršca pronađeno je 11 uginulih ptica, među kojima su retke i zaštićene vrste. Stradalo je devet orlova mišara, jedna lovostajem zaštićena svraka i sova kukumavka.

Slučaj pomora ptica je prijavio vršački čuvar prirode Milivoj Vučanović, a na mesto gde su pronađene stigli su pripadnici plandištanske policije i članovi Društva za zaštitu ptica, piše RTS.

Osnovano se sumnja da je uzrok trovanja strogo zabranjeni otrovni pesticid "Furadan", jer je u neposrednoj blizini leševa pronađena flaša "Furadana" i ostaci otrovane živine čije je perje premazano ljubičasto-roze bojom što je specifično za otrovni pesticid.

Kako navodi RTS, pretpostavlja se da je živina bila namenjena lisicama ili psima, koji su najverovatnije nekom od domaćina pojeli kokoške.

U nameri da se reši ovih životinja, on je kao mamac ostavio zatrovanu živinu od koje su se otrovale i ptice.

Istraga će utvrditi ko je odgovoran za pomor retkih i strogo zaštićenih ptica.

Ovo je drugi put u poslednje četiri godine da u okolini Vršca ptice i životinje stradaju usled upotrebe otrovnog "Furadana".

Na jednoj njivi u blizini Vršca 2018. godine pronađeno je blizu 70 ptica koje su uginule jer su se hranile zrnima pšenice tretiranim "Furadanom".

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica upozorilo je da se radi o izuzetno opasnom otrovu koji sadrži aktivnu supstancu karbofuran čija količina od svega 0,5 miligrama je dovoljna da usmrti 21 čoveka.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Zivan Oluic

21.03.2022 18:31

Овог на робију! Неписмена и јадна Србија!

Srbija