Društvo

Porodice ubijenih u "Ribnikaru" pozvale medije da promene način izveštavanja

Komentari

Autor: Fonet

22/08/2023

-

15:15

Porodice ubijenih u "Ribnikaru" pozvale medije da promene način izveštavanja
Porodice ubijenih u "Ribnikaru" pozvale medije da promene način izveštavanja - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Porodice dece ubijene u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" pozvale su urednike medija da promene način informisanja javnosti o tragediji koja je pogodila čitavo društvo.

"Molimo vas da prestanete da nas dodatno razarate svojim izveštavanjem", navodi se u pismu koje je medijima prosledilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Tvrdi se da se svakodnevnim objavama "senzacija" ili "ekskluzivnih saznanja", najčešće punih neistina ili poluistina i propraćenih fotografijama maloletnog ubice i sažaljivim objavama i nastupima pojedinih medijskih radnika, političara ili drugih učesnika javnog života, postiže samo to da se porodice iznova traumatizuju, a društvo hrani i gaji kult nasilja i zla.

"Kako se takva tragedija ne bi ponovila, žrtve su te koje treba da pamti svaki građanin, a ne ubicu", poručile su porodice ubijenih.

One su pozvale urednike da se zapitaju da li je ta tragedija tema o kojoj treba da razmišljaju kroz broj gledalaca, šerova, klikova ili tiraža i poručile da treba da prestanu da objavljuju tekstove i priloge o ubici i njegovoj porodici i izjave čija je svrha relativizacija ili veličanje zločina.

Porodice su pozvale medije da prestanu da objavljaju fotografije maloletnog ubice i njegove porodice i učine sve da budu obrisane fotografije dostupne na portalima.

"Zar je teško napraviti portrete ubijenih u Beogradu, Duboni i Malom Orašju, izveštavati o stanju ranjenih, duboko traumatizovanih", upitali su roditelji.

Porodice su pozvale medije da ih puste da u miru žive svoj bol i tugu i vode mukotrpnu bitku pred pravosudnim organima za istinu o smrti voljenih.

"Naši životi, životi naših porodica i svih onih koji su voleli naše najmilije zauvek su uništeni i verujemo da počinilac zločina i njegova porodica ne smeju dobiti niti jedno slovo podrške u javnim glasilima", navodi se u saopštenju, koje su potpisale porodice Anđelković, Asović, Aćimović, Božović, Vlahović, Dukić, Kobiljski, Martinović, Negić i Čikić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija