Društvo

Nastavlja se toplotni talas: I danas sunčano i sparno, temperatura do 37 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2023

-

08:23

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U danu pred nama biće sunčano, vedro, sparno i teško za disanje. Temperatura polako raste i u najtoplijem delu dana kretaće se od 34 do 37 stepeni, a malo prijatnije biće samo na planinama.

Poslepodne, usled vlage u vazduhu očekuje se razvijanje oblaka, uglavnom na srednjim visinama, ali neće biti osveženja u vidu kiše ili pljuskova.

"S obzirom na to da se nalazimo u toplotnom talasu i najtoplijem delu godine, evo par saveta kako se ponašati pri temperaturama iznad 35 stepeni. Najpre izbegavajte fizičku aktivnost u najtoplijem delu dana,  unosite dovoljno tečnosti, nosite svetliju odeću, tuširajte se više puta na dan, 

uoniste lake obroke i pre ulaska u automobil otvorite prozore i vrata radi provetravanja", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Takođe, dodaje, preporučljivo je da se bude u klimatizovanim prostorijama, ali da razlika između spoljne i sobne temperature ne prelazi deset stepeni.

"Tropska vrelina stiže nam sa severa Afrike, i danas će zato širom naše zemlje ali i regiona biti zabeležene vrednosti iznad 35 stepeni. Vreo afrički vazduh cirkulisaće iznad Srbije još pet dana", navodi Lazarević.

Do kraja nedelje ostaje tropski toplo, dunčano i suvo. Lokalno će biti uslova za kratkotrajne pljuskove i grmljavinu, naročito sutra, ali u pitanju su izolovani sistemi koji će zauzimati veoma malu površinu - veći deo Srbije ostaće suv.

Temperatura tokom noći biće oko 20, a najviša dnevna ići će i do 37 stepeni, ne više od toga.

 

Komentari (0)

Srbija