Društvo

Toplotni talas ne posustaje: U delovima Srbije opasne temperature i tokom vikenda, kada se očekuje osveženje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2023

-

13:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Toplotni talas je u Srbiju ponovo doneo veoma toplo vreme. Za vikend se prognoziraju temperature opasne po zdravlje u vеćеm dеlu sеvеrnе Srbiје, Kоlubаrskоm i Mаčvаnskоm оkrugu, ali prognostički modeli za septembar najavljuju prijatan početak jeseni.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će do kraja ove i početkom sledeće sedmice u većem delu Srbije pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa maksimalnim temperaturama od 33 do 37 stepeni Celzijusa, zbog čega će na snazi biti žuti i narandžasti meteoalarm.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" upozorio je da će u pеriоdu оd 22. dо 27. аvgustа mаksimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа spаdаti u dоmеn pоtеnciјаlnо оpаsnе pојаvе u sеvеrnim dеlоvimа Srbiје, kао i u pојеdinim cеntrаlnim, zаpаdnim i јužnim krајеvimа.

Prema biometeorološkoj prognozi temperatura u subotu, 26. avgusta, u četiri grada u zemlji biće opasna po zdravlje - Bečej, Palić, Sombor i Loznica.

"Prоgnоzirаnе vrеdnоsti mакsimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа bićе u kаtеgоriјi оpаsnе pојаvе 26. i 27. аvgustа u vеćеm dеlu sеvеrnе Srbiје, Kоlubаrskоm i Mаčvаnskоm оkrugu", navedeno je na sajtu Batuta.

Visoka vlažnost vazduha uzrokuje teškoće

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da ovaj toplotni talas, osim visokih temperatura koje su zabeležene, specifičan i po visokoj vlažnosti vazduha. 

"Vlažnost vazduha je između 30 i 60 procenata i to je dovoljno da uzrokuje jače znojenje. To spušta pritisak i uzrokuje da imamo osećaj težine, zagušljivosti odnosno da nam nije dobro. Najviše su pogođene osobe sa kardiovaskularnim tegobama, odnosno sa srčanim tegobama i ovo je upozorenje za osobe sa hroničnim tegobama, jer su oni najviše pogođeni padom pritiska, promenama u zdravstvenim stanjima koje osećamo kao biomereorološke procese", kaže Gojković. 

Ovaj toplotni talas, za razliku od julskog, odlikuju i ne tako visoke noćne temperature.

"Ono što je specifično je da tokom dana zidovi i svi betonski objekti upijaju toplotu koju noću zrače. Možda se to na ulici ili kada izađemo iz urbanih zona ne oseća. Temperatura jeste malo ispod 20 stepeni što možemo da kažemo da je prijatno, međutim izračivanje se dešava unutar prostorija i koliko god radila klima i dalje je veoma toplo. To je upravo urbano ostrvo toplote koje smo često spominjali, a koje predstavlja moderan globalni fenomen", objašnjava Gojković.

Navodi da je temperatura na globalnom nivou veća u odnosu na prosečne vrednosti za oko 0,6 stepeni. 

"To možda ne deluje nešto ekstremno ali je alarmantno, jer vidimo da su slike koje stižu iz sveta pomalo kataklizmične. Grčka ima toplotni talas koji traje dosta dugo, dok su severniji Balkan i centralna Evropa u malo boljoj situaciji u odnosu na jug", navodi ona.

Prognozira se prijatan početak jeseni

Prema najavama RHMZ-a pad temperature i naoblačenje prognozira se za poslednju sedmicu avgusta - od 29, kada će ponovo biti uslova za kišu i pljuskove u svim krajevima.

Meteorološkinja Euronews Srbija navodi da trenutni prognostički modeli za septembar najavljuju temperaturu oko proseka ili malo iznad proseka. 

To, kako kaže, znači da ćemo imati prijatan početak jeseni. 

"Takođe će kraj avgusta i početak septembra biti sa nešto više padavina. Nakon toga oko proseka - imaćemo prolazne pljuskove, nešto više oblaka, ali ne bi trebalo da imamo još toplotnih talasa pogotovo ne ovog inteziteta", zaključuje ona. 

Komentari (0)

Srbija