Društvo

Vrhunac toplotnog talasa u Srbiji: Temperature do 38°C, nedostatak vetra pojačaće subjektivni osećaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2023

-

10:58

Vrhunac toplotnog talasa u Srbiji: Temperature do 38°C, nedostatak vetra pojačaće subjektivni osećaj
Vrhunac toplotnog talasa u Srbiji: Temperature do 38°C, nedostatak vetra pojačaće subjektivni osećaj - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Narandžasti i crveni meteoalarm obeležiće dane vikenda. Stalni priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike i potpuno vedro i sunčano vreme danas će nam doneti temperaturu i do 38 stepeni. Narandžasta i crvena boja upozoravaju da je pojava opasna po zdravlje ljudi i životinja i da ekstremno toplo vreme može izazvati toplotni udar. Dodatni oprez se preporučuje osobama sa kardiovaskularnim i srčanim tegobama. Izbegavajte da u najtoplijem delu dana boravite napolju, na direktnom suncu i sa sobom obavezno ponesite osveženje i zaštitu od sunca.

Maksimalna temperatura danas -  od 35 do 38 stepeni. Tokom celog dana vreme će biti vedro i mirno. Vetra skoro i da neće biti te će se činiti da je toplije od izmerenih vrednosti, navodi meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Tanjug/AP/Manu Fernandez

 

Drugi dan vikenda, ujedno i osmi dan toplotnog talasa obeležiće temperatura i do 39 stepeni u zapadnim predelima. U Beogradu i centralnoj Srbiji očekuje se oko 37, što je znatno iznad proseka za kraj avgusta. Vreme će i u nedelju biti vedro i sunčano, što će nam doneti dodatni osećaj vreline. Topotni talas trajaće sve do utorka. Veoma toplo vreme prognozira se i za ponedeljak kada će se temperatura kretati oko 35.podeljka. U ponedeljak poslepodne očekuje se postepeno naoblačenje sa zapada, što će biti najava promeni vremena.

Veći deo Balkanskog poluostrva početkom naredne nedelje dolazi pod uticajem ciklona sa Mediterana što će uzrokovati razvoj intenzivnih kišonosnih oblaka. Imaćemo pljuskove, grmljavinu, ponegde i grad, a moguć je i jak vetar. Hladna vazdušna masa koja stiže sa Đenovskim ciklonom doneće nam pad temperature za oko 10 stepeni, te će od utorka pa sve do kraja naredne nedelje dnevna temperatura biti između 23 i 28 stepeni.

Temperatura oko proseka, prohladan severni vetar i promenljivo oblačno vreme, povremeno sa kišom, obeležiće drugu polovinu sledeće nedelje i doneti nam znatno prijatnije vreme. Do tada budite oprezni i nemojte se bez preke potrebe izlagati suncu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija