Društvo

Reporteri Euronews Srbija ispred škola: Kako je počela nastava u Beogradu, Nišu i Zvečanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2023

-

09:39

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Počela je nova školska godina za oko 780.000 osnovaca i srednjoškolaca. U školske klupe selo je i oko 63.000 đaka prvaka. Za nama je duži letnji raspust, budući da je nastava prekinuta dve nedelje ranije zbog tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar gde je učenik te škole ubio devet učenika i čuvara škole i ranio šest osoba. 

Ministarstvo prosvete prosledilo je smernice školama kako da se radi sa decom u predstojećoj školskoj godini. Prvi dan škole planiran je da se učenici upoznaju sa nastavnim programom. Po smernicama u prvoj nedelji nije planirana klasična nastava, već da se organizuju radionice i razgovara sa decom o empatiji, međusovnom poštovanju, solidarnosti. Druge nedelje biće organizovani inicijalni testovi iz svih predmeta.

Osnovci i srednjoškolci u Beogradu dobili su besplatne udžbenike od Grada. Udžbenici su već podeljeni u većini škola, samo je u nekim školama ostalo da se podele danas prvacima.

Reporteri Euronews Srbaja jutros su ispred tri osnovne škole u Beogradu, Nišu i Zvečanu na K

Kako je ovog jutra ispred Ribnikara?

Na ulazu u OŠ "Vladislav Ribnikar" iz Ulice kralja Milutina tužna slika, nečuje se školsko zvono, nema dečje graje. Ulaz u školu, gde se dogodilo masovno ubistvo,  zatvoren je i čeka se rekonstrukcija tog dela zgrade. 

Svi učenici nastavu će pohađati u delu škole gde se ulazi iz Ulice Svetozara Markovića. Taj deo škole je tokom leta obnovljen. Okrečena je zgrada, zamenjeni oluci, sređene učionice.

Đaci ove, ali i svih drugih škola u Srbiji, danas će upoznavati sa programom šta ih čeka ove školske godine. Učenici 8/2 odeljenja i 8/4, koji su bili svedoci tragedije u Ribnikaru juče su imali pripremu za povratak u školu. Oni će i dalje imati psihološku podršku.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Od ove godine đaci viših razreda osnovne škole u petom i sedmom razredu mogu da biraju još jednu slobodnu nastavnu aktivnost "Vrlina i vrednosti kao životni kompas".  

Otvaranje OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta"

Đaci su se jutros ponovo vratili u nadograđenu i renoviranu zgradu OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Zemunu, u čiju obnovu je uloženo 340.746.000 dinara. Školu je danas obišao predsednik Aleksandar Vučić, a prisustvovala je i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i gradonačenik Beograda Aleksandar Šapić

Rekonstrukcijom i dogradnjom škole obuhvaćena je sanacija temelja postojećeg objekta, nadzidana je još jedna etaža, dograđen deo objekta, postavljen novi krov fiskulturne sale i ulaz, zamenjena kompletna fasadna i unutrašnja stolarija, urađena nova fasada i ugrađen lift.

Postavljene su i nove instalacije vodovoda i kanalizacije, a instalirane su i elektroenergetske, telekomunikacione i signalne instalacije. Obnovljene su postojeće saobraćajnice i parking i uređeno školsko dvorište.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Tokom obnove objekta škole izvršena je i zamena postojećeg energenta lož-ulja prirodnim gasom. Postavljena je nova javna rasveta na prostoru celog školskog dvorišta i sportskih terena. Ukupna površina objekta nakon rekonstrukcije i dogradnje je 5.188 metara kvadratnih, a ugovorena vrednost svih radova iznosi 340.746.000 dinara, bez PDV-a, saopštio je ranije Beoinfo.

Osnovna škola "Svetislav Golubović Mitraljeta" izgrađena je 1969. godine, a njena obnova započeta pretprošle godine zbog brojnih problema okončana je tek sada. Učenici "Mitraljete" zato su nastavu pohađali u dve osnovne škole.

Mlađi razredi bili su raspoređeni u OŠ "Branko Radičević" u Batajnici, a stariji u OŠ "Ilija Birčanin" u Zemun Polju. Na nastavu su ih razvozili autobusi koje je obezbedila opština Zemun.

Početak školske godine u Nišu

I u niškim školama školsko zvono oglasilo se jutros tačno u osam i oglasilo početak nove školske godine. I tu će đaci sa učiteljima i nastavnicima razgovarati o programu koji je ove godine pred njima. Prva radna nedelja biće posvećena toleranciju, nenasilju, a nastavnici kažu da su i do sada tazgovarali sa decom o tome, samo će to sada biti intezivnije.

Druge nedelje radiće se testovi koji se neće ocenjivati, već je to provera znanja iz prethodnog gradiva.  U Nišu postoji inicijativa roditelja da i niški đaci dobiju besplatne udžbenike, kao i njihovi vršnjaci u Beogradu.

U Nišu će ove godine i srednjoškolci, uz osnovce, imati besplatan prevoz, njih oko 10.730. U Nišu 2.431 đak kreće u prvi razred. I u niškim školama primetno je povećana bezbednost u školama.  Po dva školska policajca su ispred svake škole. Oni će ostati isptred škole i u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

U Zvečan nisu stigli svi udžbenici

Na Kosovu i Metohoji oko 15.000 učenika u 100 škola rade po planu i programu Ministarstva prosvete Srbije. Načelnik školske uprave za KiM Ivan Zaporožac rekao je za Euronews srbija da je sve spremno za početak nove školske godine, ali da ima improvizacija. Nisu svi udžbenici mogli da pređu administrativni prelaz zbog zabrane plasmana srpske robe. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Reporterka Euronews Srbija bila je jutros ispred Osnovne škole Vuk Karadžić, a samo tridesetak metara dalje je i Tehnička škola.

Ona kaže da ispred tih škola nema školskog policajca, a za bezbednost dece zaduženi su zaposleni, nastavnici, direktor škole. Prisutan je i KFOR. I južno od Ibra školska godian počela je na vreme. 

Babić: Smernice stigle kasno

Prof. Dragica Pavlović Babić sa Odeljenje psihologije Filozofskom fakultetu kaže da letnji period nije najbolje iskorišten za pripremu početka nove školske godine. 

"Velika, loša okolnost je diktorala da ne uđemo pripremljeni u ovu školsku godinu- nagli, neprirodni završetak školske godine, ali i poruka da se obrazovanjem upravlja u nekom drugom centru moći koji nema veze sa obrazovanjen", kaže Pavlović Babić.

Dodaje da su smernice Ministarstva prosvete došle dosta kasno i da je letnji period trebalo drugačije iskoristiti.

Euronews

"Upravljanje smernicama i dopisima je deo praksa koja nije dobar. Školama se daju nalozi, ali bez podrške kako da se sprovedu u delu", rekla je Pavlović Babić.

Naglašava da poruka koja treba da se prenese učenicima prvog dana škole jasna i ista kao i svih prethodnih godina.

"Razgovori sa učenicima treba da budu dobro fokusirani. To je ozbiljan format za koji treba biti spreman. Treba čuti decu, a ne samo reći", navela je babić.

Dejanović čestitala je danas polazak u školu svim učenicima prvog razreda

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je danas polazak u školu svim učenicima prvog razreda osnovne škole i poželela puno uspeha u novoj školskoj godine svim učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i učiteljima, nastavnicima i svim zaposlenima, saopštilo je Ministarstvo.

"Učenjem prvih slova, pisanjem i čitanjem pravite prve korake na dugoj i uzbudljivoj stazi sticanja novih znanja. Ako vam se i učini da ovaj početak nije lak,  moj  savet je da budete  odvažni,  vredni, marljivi i istrajni. Uspeh i dobre ocene neće izostati", poručila je Đukić Dejanović učenicima koji su prvi put seli u đačke klupe.

Ona je navela da je škola mesto gde se stiču novi drugovi i prijatelji i poželela učenicima da se uvek osećaju dobro u školi koju pohađaju. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Pred vama je još jedna nastavna godina tokom koje ćete sticati nova znanja, veštine, ali i lična svojstva  značajna za dalje školovanje i vašu budućnost. Na tom putu obrazovanja i vaspitanja, kao i do sada, imaćete najbolje saveznike u svojim nastavnicima koji će vam svakodnevno i dalje pružati bezrezervnu podršku", istakla je ministarka u pismu učenicima.

Ona je učenicima poručila da ne zaborave na poštenje, iskrenost, solidarnost, toleranciju i razumevanja, kao i značaj drugarstva. 

"Poštujte svoje nastavnike, druge učenike u školi, imajte senzitivnosti za različitost, jer ćete tako pokazati da poštujete sebe", navela je ministarka.

Ona je istakla ulogu i značaj nastavnog osoblja.

"Na tom putu obrazovanja i vaspitanja, kao i do sada, imaćete najbolje saveznike u svojim nastavnicima koji će vam svakodnevno i dalje pružati bezrezervnu podršku. Oni na svakom času i vannastavnoj aktivnosti osluškuju vaše afinitete sa željom da u svakom od vas probude skrivena interesovanja i razvijaju vaše potencijale radujući se svakom vašem uspehu", navela je ministarka.

Istovremeno, ona se zahvalila svim zaposlenima u obrazovnom sistemu na angažovanosti i poručila im da je uverena da će i ovu školsku godinu uspešno da realizuju.

Komentari (0)

Srbija