Društvo

Vlada Srbije donela odluke o merama zaštite Caričinog grada i crkve sv. Ahilija

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2023

-

14:56

Vlada Srbije donela odluke o merama zaštite Caričinog grada i crkve sv. Ahilija
Google Maps - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici dve odluke o utvrđivanju mera zaštite, granica zaštićene okoline i mera zaštite zaštićene okoline za dva nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja - za arheološko nalazište Caričin grad i za spomenik kulture crkvu Svetog Ahilija u Arilju.  

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Arheološko nalazište Caričin grad predstavlja jedini utvrđeni grad koji je u prvoj polovini 6. veka, kao zadužbina ranovizantijskog imperatora cara Justinijana (527-565), izgrađen iz temelja u vizantijskoj provinciji iz koje je car potekao.

Sačuvani i istraženi ostaci utvrđenja i objekata na arheološkom nalazištu i u njegovoj neposrednoj okolini, izvanredan su arhitektonski primer ranohrišćanske civilizacije nastale na tlu severnog Ilirika, navodi se u saopštenju.

Manastir Arilje leži na zaravni, izdignutoj iznad prostranih dolina reka Moravice i Rzava, oko koje se tokom 19. i 20. veka razvila savremena varošica Arilje, sedište istoimene opštine.

Obuhvata parohijsku crkvu posvećenu sv. Ahiliju, najznačajniju sačuvanu građevinu nekadašnjeg episkopskog/mitropolijskor manastira, arheološke nalaze - ostatke srušenih manastirskih zgrada i obziđa podizanih od kraja 13. do 17. veka, kao i starijih zdanja, antičkog svetilišta i manastira iz vizantijskog vremena.
 

Komentari (0)

Srbija