Društvo

Šta se dešava sa srpskim turistima u Grčkoj: Putevi neprohodni, najteža situacija u Volosu i Pilionu, evakuacija u toku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2023

-

17:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U poplavama koje su pogodile Grčku šest osoba je poginulo, a isto toliko se vodi kao nestalo. Od turističkih destinacija, najteže je u Volosu i Pilionu. Veći deo ove oblasti prethodna tri dana bio je bez vode i struje, a uništene su i mnoge saobraćajnice.

Među turistima koji su i dalje u ovoj oblasti, ima i onih koji su iz Srbije. Samo u Volosu i okolini oko 110. Četiri porodice iz Srbije ostale su bez automobila. Bujica ih je prvog dana odnela u more. Najteža situcija je bila u mestima Platanjas i Milini, koja su odsečena od sveta. U tim mestima letuje oko 30 putnika iz Srbije koji su otišli preko agencije Atlantik. 

Oluja "Danijel" pogodila je centralnu Grčku i donela obilne padavine koje su izazvale poplave i klizišta, a uništeni su i putevi i mostovi. Od utorka je evakuisano 820 ljudi, od toga 750 u regionu Tesalije.

"Imamo nažalost i četiri porodice koje su ostale bez automobila, koje je bujica prvoga dana bacila u more. Najveći problem predstavlja to što je čitava ova zona nadomak Volosa još uvek zatvorena i praktično odsečena od ostatka zemlje. Lokalni putevi su oštećeni na više mesta, neki mostovi čak i odneti. S toga su oni u najnezavidnijoj situaciji", kaže Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj.

Prema rečima ambasadora, uprkos svim nedaćama, srpski turisti su bezbedni, a njihov povratak u Srbiju zavisi od toga kada će putevi ponovo biti prohodni.

Tanjug AP/Vaggelis Kousioras

 

"Ključan savet našim turistima koji su se našli u blokiranim područjima je da budu strpljivi, da slušaju upozorenja lokalnih vlasti, policije na prvom mestu, da ne preduzimaju ništa na svoju ruku", naveo je Spasojević.

Nekoliko naselja na južnom Pilionu evakuisano je brodom, među njima su i srpski državljani. Većina njih će nastaviti odmor u Grčkoj. Ministarstva- spoljnih poslova i turizma u saradnji sa turističkim agencijama pripemaju povratak putnika koji su ostali bez automobila. 

Đenić: U Volosu i okolini 110 turista iz Srbije

Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine kaže da se 110 turista iz Srbije nalazi u Volosu i okolini preko dve turističke agencije i da su u stalnoj komunikciji sa njima.

"Kiša je prestala. Problem je nastao zbog neprohodnosti saobraćajnica. Pozitivno je što su gradske vlasti juče počele sa 'probijanjem' saobraćajnica", kaže Đenić za Euronews Srbija.

Navodi da je najteža situcija u mestima Platanjas i Milini gde se nalazi oko 30 putnika koji su otišli preko agencije Atlantik. Ta dva mesta su odsečena potpuno, ali agencija je u stalnom kontaktu sa turistima iz Srbije i svi su dobro.  

Euronews

Kako je navela oni će danas biti evakuisani, jer su povoljni vremenski uslovi. 

"U Platanjasu je 11 državljana Srbije koji će brodom biti prevezeni do Volosa, odakle će autobusom biti prevezeni do Katerinija, gde im je obezbeđeno prenoćište, a nakon toga će im biti obezbeđen transport do Srbije", objasnila je Đenić za Tanjug.

Prema njenim rečima, evakuaciju srpskih turista izvode turističke agencije iz Srbije u koordinaciji sa lokalnim partnerima u Grčkoj i lokalnim vlastima.

"Nastavlja se planiranje aktivnosti za transport naših putnika iz mesta Milini, gde je danas uspostavljeno i snabdevanje električnom energijom. U tom mestu trenutno je naših 20 turista koji su došli sopstvenim prevozom", rekla je Đenić.

Navodi da je juče jedan brod ipak prebacio turiste iz južnog Piliona, da su među njima bile i dve srpske državljanke koje su prevezene do Volosa, odakle će autobusom ići do Soluna.

Dodaje da je važno da se turisti iz Srbije prebace do Volosa, a zatim će im biti organizovan autobuski prevoz do Srbije.

"Za prvi mah važno je da se vrate u Srbiju. Naknadno će se videti da li su automobili bili osigurani i da mogu da se obeštete. Takođe, videćemo i kako da se prebace u Srbiju vozila koja su oštećena", rekla je Đenić.

Teško i na Skijatosu

Teško je bilo i na Skiatosu, gde se situacija polako popravlja. Putevi su očišćeni, ponovo su uspostavljeni avio letovi, kao i trajekt linije.

"Stabilizuje se sve. Kiša je prestala. Struja i voda su stigli, sve nekako ide svojim tokom", kaže za Euronews Srbija Branislav Vlaho iz Sabra travela.

Tanjug AP/Vaggelis Kousioras

 

Sezona se nastavlja, kaže Vlaho, ali za pojedine agencije sa smanjenim kapacitetima. 

"Znamo da su neki smeštaji dole razoreni malo, ulazila je voda u određene smeštaje", objašnjava on.

Putnici koji su bili u tim smeštajnim objektima, preseljeni su na bezbedno, a oni koji tek planiraju putovanje na Pilion ili Skiatos informacije mogu dobiti u turistickim agencijama ili smeštaju, ukoliko su ga organizovali samostalno.

Agonija i u centralnoj Grčkoj

Iako je kiša stala, agonija na području centralne Grčke ne prestaje.Trenutno je najkritičnije na podučju Tesalije, gde je već evakuisano više više od 800 građana i evakuacija i dalje traje, a u nepristupačna područja dostavljaju se lekovi i hrana uz pomoć drona.  Reka je počela da se izliva i na periferiji Larise, glavnog i najvećeg grada ovog okruga. 

Meštatnin Larise Janis Batziolas kaže da od sinoć i taj grad ima problema, jer sva voda koja nadolazi iz okolnih poplavljenih mesta- Kardice, Trikale i sela, prolazi rekom Pinios da bi se izlile u more.

Euronews

"Pinios nažalost prolazi i kroz Larisu i stanje je alarmantno. Već su evakuisana tri, četiri gradska naselja koja su pored reke", kaže Batziolas za Euronews Srbija.

Navodi da je situacija u centru grada potpuno drugačija, da je sunce danas stanovnike Larise motivisalo da izađu u centar i uživaju u kafi i kupovini.

"Grad ima dva lica - naselja koja su u agoniji jer su putevi već poplavljeni, i postoji bojazan za kuće, dok u centru gde za sada ne postoji nikakav problem, ljudi uživaju u suncu, kafi i kupovini", priča on.

Dodaje da je u okolnim gradovima situacija kritična, posebno u Kardici, gde još mnogo građana čeka na evakuaciju iz sela koja su u potpunosti potopljena.

"Evakuacija se ovija helikopterima. Težak je pristup sa čamcima, tako da helikopterima spašavaju ljude, a bojimo se da će se nažalost ispostaviti da je mnogo mrtvih, nakon što se voda povuče", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija