Društvo

Roditelji: Ministarstvo zdravlja nije uplatilo novac za lečenje Gavrila; Ministarstvo: Novac obezbeđen, čekamo fakturu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2021

-

12:19

Roditelji: Ministarstvo zdravlja nije uplatilo novac za lečenje Gavrila; Ministarstvo: Novac obezbeđen, čekamo fakturu
Gavrilo Đurđević - Copyright Instagram.com/zagavrilovupobedu

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji malog Gavrila Đurđevića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA) - Aleksandar i Nevena, objavili su na Fejsbuku da Ministarstvo zdravlja nije uplatilo obećani novac za lečenje njihovog bolesnog deteta, ali da su obezbeđena potrebna sredstva za terapiju preko fondacije "Budi human".

S druge strane, Ministarstvo zdravlja navodi da je obezbeđen novac, ali da čekaju fakturu bolnice. Navode da da im Zakon ne dozvoljava da prebacuju sredstva na račune "koji su rukom ispisani" ili "na privatne račune lekara", kao i da "ne mogu da se plaćaju edukacije u inostranstvu i smeštaj roditelja u skupim hotelima, ukoliko se te edukacije mogu dobiti u dečjim klinikama u Srbiji".

Roditelji malog Gavrila kažu da je novac sakupljen zahvaljujući kompanijama koje su nastavile da uplaćuju sredstva preko fondacije "Budi human" i nakon što je proglašen kraj humanitarne akcije, te je Gavrilo mogao da primi terapiju.

Ministarstvo zdravlja je 24. maja obećalo je da će uplatiti sredstva koja su nedostajala za lečenje malog Gavrila, a u tom momentu porodici je trebalo još 370.000 evra kako bi dečak počeo sa terapijom najskupljim lekom na svetu "zolgensma" koji košta 2,5 miliona evra. Dečak terapiju prima u Dečjoj klinici "Betešda" u  Budimpešti.

Ministarstvo je tada saopštilo da će sredstva koja su nedostajala za njegovo lečenje porodici biti na raspolaganju "odmah".

"Ministarstvo zdravlja nije uplatilo obećani novac za Gavrila. Poslednjih dana nisu se udostojili ni nama ni Upravi bolnice Betešda da odgovore na pozive i na mejlove. Bogu hvala mi smo na fondaciji 'Budi human' pre pet dana sakupili 100 odsto sredstava i bez vođenja kampanje", naveli su roditelji na Fejsbuk profilu "Za Gavrilovu pobedu".

Facebook.com/Za Gavrilovu pobedu

Gavrilo Đurđević ujedinio Srbiju

Navode da su pojedine kompanije i preduzeća i po proglašenju kraja kampanje prikupljanja novca slali fondaciji "Budi human" ugovore o donaciji i uplaćivali novac.

"Gavrilo je dobio 120.000 sms poruka. Na dan proglašenja kraja akcije mi smo imali 2.137.000 evra. Imali smo ovaj iznos zahvaljujući fondaciji "Budi human" koja nam je pozajmila 80 odsto od nenaplaćenih sms poruka", navode roditelji.

Korist bi imala i druga deca obolela od SMA

Ističu da su imali dogovor sa bolnicom Betešda da novac koji bi Ministarstvo uplatilo bude na korišćenje i kupovinu ortopedskih pomagala i mašina koje se preko fondacije "Budi human" ne mogu kupovati u inostranstvu, a koja su potrebna za decu obolelu od SMA.

"Da je došlo do uplate, nameravali smo da vas obavestimo da ona ne bi bila samo za Gavrila već bi sa tim novcem mogla da se kupe ortopedska pomagala za Lanu koja je ovde, za Boška koji će nam se, nadamo se ubrzo pridružiti kao i za svako dete koje bi došlo iz Srbije u Betešdu na lečenje, obuku medicinski radnika za pravilan rad sa decom obolelom od SMA", navode roditelji.

Smatraju da ukoliko je novac planiran i rečeno da će ići za lečenje njihovog deteta onda je trebalo da se utroši u te svrhe ili da se prebaci za lečenje druge dece za koje se vode akcije prikupljanja sredstava za lečenje.

Još dodaju da su sva deca koja su o "svom trošku" primila lek Zolgensmu  "skinuta" sa Spinraze, leka koji je dostupan (ograničenom broju pacijenata) u Srbiji, koja potom nije ustupljena drugima obolelim od SMA. Podsećaju da Andjela Dimitrijević, već 11 godina sakuplja sredstva za lek koji je dostupan u našoj zemlji.

"Obećanja o dolasku još jedne terapije za SMA još uvek se nisu obistinila, kao ni to da će se uvesti bebi skrining na SMA", kažu roditelji i dodaju da je Gavrilo dobro, da se lepo oporavlja što je najvažnije i da se zbog toga zahvaljuju svima koji su pomogli.

Ministarstvo: Ne može se novac prebacivati na privatne račune lekara

U Ministarstvu zdravlja kažu da je na inicijativu predsednika Srbije, država opredelila nedostajuća sredstva za lečenje malog Gavrila, dečaka koji je ujedinio celu zemlju.

"Кako je tada i rečeno, novac je odmah obezbeđen, i još od tada stoji i čeka. Kao u svakoj pravnoj državi, tako i u Srbiji, novac iz budžeta ne moze da se prebacuje bez jasne, zakonom regulisane procedure, koja nije uopšte komplikovana. Država Srbija ne može da prebacuje budžetska sredstva na račune koji su rukom ispisani, ili na privatne račune lekara. A u ovom slučaju reč je o tome", navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na sajtu.

budihuman.rs

 

Navode da Srbija nije u mogućnosti da novcem građana plaća one zdravstvene usluge koje se, istog kvaliteta ili čak i bolje, mogu dobiti u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

"Naročito nismo u mogućnosti da plaćamo edukacije u inostranstvu i smeštaj u skupim hotelima roditeljima tokom tih edukacija, kad se iste takve edukacije mogu dobiti i na našim dečijim klinikama, na primer u Tiršovoj", kažu u Ministarstvu.

Napominju da je to roditelji malog Gavrila "jasno i nedvosmisleno rečeno".

"Mi nećemo izaći iz okvira Zakona uprkos svim pritiscima i medijskim spinovima. A novac za lečenje malog Gavrila je obezbeđen, i niti jednog trenutka nije sporan, kao ni iskrena nada svih za uspehom u lečenju malog Gavrila", zaključuju u Ministarstvu.

Đerlek: Obezbeđen novac, čekamo fakturu

Novac za lečenje malog Gavrila koji je obezbedilo Ministarstvo zdravlja je spreman, ali se mora ispoštovati procedura koja podrazumeva da se ministarstvu dostavi zvanična faktura kako bi zakonski mogli da prebace novac za lečenje, rekao je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek.

Ðerlek je u izjavi za Tanjug rekao da potpuno razume roditelje malog Gavrila, ali da novac koji je za njegovo lečenje obezbedila država mora da se pošalje onako kako zakon nalaže.

“Mi živimo u pravnoj državi i moramo ispoštovati sve zakonske procedure. Novac za lečenje Gavrila stoji i čeka da bude prebačen, ali to nije moguće prebaciti na privatni račun lekara koji je napisan ručno. Mi ipak moramo dobiti fakturu, kako bismo znali da će novac zaista otići za lečenje deteta”, objasnio je Ðerlek.

Dodaje da kada je u pitanju lečenje mališana, novac koji je država obezbedila nije problem, međutim, kako kaže, kada je u pitanju edukacija roditelja to se može obaviti i na domaćem Instututu “Tiršova”.
 

Komentari (0)

Srbija