Društvo

Investitor ne odustaje od gradnje u Bloku 37, stanari ne odustaju od protesta

Komentari

Autor: Tara Tomović

23/07/2021

-

22:16

Investitor ne odustaje od gradnje u Bloku 37, stanari ne odustaju od protesta
Investitor ne odustaje od gradnje u Bloku 37, stanari ne odustaju od protesta - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Durst development nedeljama je u centru pažnje zbog pokušaja izgradnje poslovnog prostora u Bloku 37 i protesta stanara koji smatraju da investitor krši urbanistička pravila. U novom saopštenju, investitor navodi da će neće odustati od zaštite svoje imovine i podseća da je dozvolu za gradnju stekao na legalan način. Stanari bloka su odreagovali na saopštenje rečima da nemaju poverenje u investitora koji je 14. jula prekršio dogovor sa vlastima o prekidu radova, te se nadaju da će Grad Beograd ubrzo rešiti ovaj problem.

Stanari tog bloka protestuju zato što smatraju da bi im izgradnja poslovne zgrade uz sam Bulevar Milutina Milankovića značajno umanjila kvalitet života, dok je investitor, austrijska kompanija Durst, nekoliko puta saopštila da ima sve dozvole za nastavak radova. Međutim, sada iz kompanije Durst navode da će nastaviti da se bore za zaštitu svoje imovine.

"Kompanija je zemljište u Bloku 37 stekla na osnovu akata koja su doneli najviši organi Grada Beograda u postpuku koji je uključivao kontrole od strane nadležnog javnog pravobranilaštva; Kompanija je sačinila i projektnu dokumentaciju na osnovu urbanističkih parametara koje su potvrdila nadležna tela Grada Beograda, te pribavila dozvole koje je izdao Grad"

"Svaka aktivnost kompanije Durst bila je zasnovana na izričitim pisanim odobrenjima nadležnih organa Grada Beograda i držali smo da je to najveće jemstvo zakonitosti i društvene prihvatljivosti projekta", ističu.

Umesto nastavka investicije, projekat u Bloku 37 je postao predmet uzurpacije privatne svojine, van bilo kakvih zakonskih i institucionalnih okvira, navode dalje.

"Iznenađeni smo i zatečeni odlukom državnih organa da ne zaštite privatnu svojinu i stečena prava i da vršenje vlasti u Bloku 37 faktički prepuste samoorganizovanoj grupi građana", zaključili su dodajući da kompanija Durst razmatra dalje korake u cilju ostvarivanja prava i zaštite svoje imovine u Bloku 37.

Grad je adresa za rešavanje problema

Euronews Srbija

 

Građani pak, ističu da su ovakvo saopštenje i očekivali, te da je "kompanija spinovala razne priče  po medijima". Reagujući na saopštenje Dursta, predstavnici stanara Bloka 37 u izjavi za Euronews Srbija navode da od početka juna 2021. godine, građani ovog bloka spontanom i mirnom građanskom inicijativom izražavaju svoje protivljenje realizaciji spornog urbanističkog projekta.

"Građani Bloka 37 rešenje sporne situacije vide u nadležnim organima Grada, a ne u sporenju ili pregovorima s investitorom, na čemu je isti u prethodnom periodu insistirao. Svojom izjavom za štampu i investitor konačno prepoznaje Grad kao relevantnu adresu za rešavanje ovog, moglo bi se reći, za nas zajedničkog problema, kao i značaj mišljenja i inicijative lokalne društvene zajednice koja je nezaobilazan faktor u kreiranju života u jednoj sredini", navode.

Slađana Radak, jedan od predstavnika stanara Bloka 37 za Euronews Srbija kaže da se protesti i straža parcele nastavljaju isključivo zbog nepoverenja u investitora.

"Ponuda za novu lokaciju stoji"

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je pre nekoliko dana da investitor ima sve građevinske dozvole i pravo da gradi, ali i da, s druge strane, građevini tog gabarita nije tu mesto, jer zatvara sve druge zgrade.

Vesić je, rekao da su građani potpuno u pravu, a da investitoru, austrijskoj kompaniji Durst, može da bude ponuđeno ono što je u skladu sa zakonom - da ga Grad obešteti za novac koji je uložio u tu lokaciju i za broj kvadrata na nekoj drugoj lokaciji.

Istakao je da ta ponuda investitoru i dalje stoji, ako je spreman za razgovor. 

 

 

Komentari (4)

Mare

23.07.2021 22:33

Ma koji Austrijski inestiror koji bakraci. Teska mafija sakrivena iza kao stranog investitora

Andrej Terzic

25.07.2021 16:12

U Nemackoj zaustavljena gradnja Tesla fabrike, investicije od 4,5 milijardi evra jer ugrozava sismise i gustere. A ovi sto ljudima ugrozavaju zivote, nikom nista? I ko je, imenom i prezimenom dao te dozvole? Na kraju, gradjevinska dozvola moze biti povucena.

Hera

02.08.2021 13:49

Jadni ljudi, kako neko tako lako moze da se igra zivotima..

Srbija