Društvo

Fondacija Budi human: Ministarstvo zdravlja upravo prebacilo novac za lečenje malog Gavrila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2021

-

16:52

Fondacija Budi human: Ministarstvo zdravlja upravo prebacilo novac za lečenje malog Gavrila
Fondacija Budi human: Ministarstvo zdravlja upravo prebacilo novac za lečenje malog Gavrila - Copyright Privatna arhiva/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Humanitarna fondacija Budi human saopštila je danas da je "upravo na namenski račun malog Gavrila Đurđevića proknjižena uplata Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije u iznosu od 35.589.764,33 dinara".

"Sav novac će biti korišćen za dalje lečenje malog Gavrila u skladu sa pravilnikom Budi human fondacije", navedeno je u saopštenju organizacije "Budi human". 

Organizacija je saopštenje izdala nakon što su se roditelji malog Gavrila Đurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije i za čije su lečenje građani skupljali sredstva javno požalili da im nije uplaćen novac koji im je Ministarstvo zdravlja obećalo za troškove lečenja.

Ministarstvo je odgovorilo tvrdnjom da je obezbeđen novac, ali da čekaju fakturu bolnice jer im zakon ne dozvoljava da prebacuju sredstva na račune "koji su rukom ispisani" ili "na privatne račune lekara", kao i da "ne mogu da se plaćaju edukacije u inostranstvu i smeštaj roditelja u skupim hotelima, ukoliko se te edukacije mogu dobiti u dečjim klinikama u Srbiji".

Roditelji su se ponovo oglasili preko društvenih mreža tvrdnjama je predračun bolnica poslala Ministarstvu zdravlja.

 

 

 

Roditelji malog prethodno su naveli da je novac za njegovo lečenje sakupljen zahvaljujući kompanijama koje su nastavile da uplaćuju sredstva preko fondacije "Budi human" i nakon što je proglašen kraj humanitarne akcije, te je Gavrilo mogao da primi terapiju.

Roditelji su naveli da su imali dogovor sa bolnicom Betešda da novac koji bi Ministarstvo uplatilo bude na korišćenje i kupovinu ortopedskih pomagala i mašina koje se preko fondacije "Budi human" ne mogu kupovati u inostranstvu, a koja su potrebna za decu obolelu od SMA.

"Da je došlo do uplate, nameravali smo da vas obavestimo da ona ne bi bila samo za Gavrila već bi sa tim novcem mogla da se kupe ortopedska pomagala za Lanu koja je ovde, za Boška koji će nam se, nadamo se ubrzo pridružiti kao i za svako dete koje bi došlo iz Srbije u Betešdu na lečenje, obuku medicinski radnika za pravilan rad sa decom obolelom od SMA", rekli su roditelji u prvom javnom obraćanju u kome su saopštili da je izostala uplata Ministarstva.

Nakon saopštenja o današnjoj ulati, roditelji su se na ddruštvenim mrežama zaahvalili predsedniku.

Komentari (0)

Srbija