Politika

Orlić sa ambasadorom Finske: Situacija na KiM izuzetno teška

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

15:42

Orlić sa ambasadorom Finske: Situacija na KiM izuzetno teška
Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije - Copyright Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić razgovarao je sa novoimenovanim ambasadorom Finske u Srbiji Niklasom Lindkvistom i upoznao ga o situaciji na Kosovu i Metohiji navodeći da je izuzetno teška, kao i da će predsednik Aleksandar Vučić pred Generalnom skupštinom UN govoriti o principima međunarodnog prava koji se na najteži način krše kad je Srbija u pitanju.  

"Situacija na Kosovu i Metohiji je izuzetno teška. Svakog dana imamo nove primere nasilja koje Kurti sprovodi nad Srbima - od otvorenih fizičkih napada na Srbe i njihovog hapšenja bez ikakvog pravnog osnova, do kidnapovanja ljudi i otimanja imovine, uz kršenje svih sporazuma i uništavanje dijaloga. I u izjavi Žozepa Borela se kaže da su Kurtijeve aktivnosti u direktnoj suprotnosti sa vladavinom prava i da ovo ogoljeno nasilje mora da prestane. Zato je važno da se ne uspostavlja veštačka ravnoteža, pozivanjem 'obe strane na smanjivanje tenzija kada se zna da postoji samo jedan generator problema i nasilja na Kosovu i Metohiji'", poručio je Orlić, saopšteno je iz parlamenta.

Istakao je da Srbija ima jasnu i dokazanu poziciju poštovanja principa međunarodnog javnog prava i Povelje UN.

"O tome predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori sa svetskim zvaničnicima u Njujorku, a danas se obraća i Generalnoj skupštini UN. Govoriće o principima međunarodnog prava u koje se danas zaklinju svi, a te principe su prekršili na najteži način kad je naša zemlja u pitanju. 

Predsednika Srbije će čuti čitav svet, a sa pažnjom će to da prati i cela Srbija. Naš narod je ponosan na svog predsednika i na našu slobodnu i suverenu državnu politiku", naglasio je Orlić. 

On je Lindkvisti poželeo dobrodošlicu i uspešan mandat i istakao da su mir i stabilnost čitavog regiona, kao preduslov za svaki razvoj, osnovni elementi politike koju Srbija vodi, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Lindkvist je zahvalio predsedniku skupštine na informacijama o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, istakavši da je za njegovu zemlju stabilost Zapadnog Balkana veoma važna, kao i da Finska u potpunosti podržava izjavu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Ž. Borela upućenu stranama, koja odražava stav svih država članica EU. 

Dodao je i da Finska u potpunosti podržava proces evropskih integracija Srbije i istakao značaj saradnje u oblastima održive ekonomije i zelene energije, kulture, obrazovanja, ali i drugim oblastima od obostranog značaja.

Orlić i Lindkvist razgvorali su i o mogućnostima za unapređenje saradnje, posebno kad je u pitanju povećanje obima spoljnotrgovinske razmene i investicija finskih kompanija.  

Sagovornici su se saglasili da bi u predstojećem periodu trebalo udruženim naporima raditi na unapređenju saradnje Srbije i Finske, a Orlić je istakao spremnost Narodne skupštine da pruži svoj doprinos daljem razvoju saradnje u različitim oblastima od obostranog značaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija