Politika

Visoki komesar OEBS izrazio zabrinutost zbog situacije na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

14:29

Visoki komesar OEBS izrazio zabrinutost zbog situacije na KiM
parlament.gov.rs - Copyright parlament.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Visoki komesar OEBS za nacionalne manjine Kajrat Abdrahmanov izrazio je danas, tokom razgovora sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem, zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji i naglasio da se OEBS zalaže za mir i nastavak dijaloga.

Orlić je ukazao je na posebno težak položaj Srba na prostoru Kosova i Metohije, čija ljudska prava Priština "svakodnevno fundamentalno ugrožava".

"Pored kršenja svih sporazuma, namernog izbegavanja da se formira Zajednica srpskih opština i uradi ono što je odavno dogovoreno i potpisano, na KiM se puca na srpsku decu, onemogućena je nabavka hrane i lekova, ljudi se bespravno zatvaraju, oduzima im se imovina, bez ikakvih pravnih posledica za one koji to čine, a zna se ko to čini", rekao je Orlić.  

Sagovornici su potvrdili zajedničku posvećenost saradnji za koju su konstatovali da je odlična, kako na nivou parlamenta, tako i kroz aktivnosti delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, ali i i na drugim nivoima, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Orlić je istakao da je ostvarena izuzetna saradnja i sa Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja je rezultirala usvajanjem velikog broja preporuka ODIHR za unapređenje izbornih uslova tokom prethodnih godina i zahvaljujući kojima su ti uslovi u Srbiji, po zajedničkoj oceni, na demokratskom nivou višem nego ikada pre.

Podsetio je i da su uspešno održani i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a dodatno je unapređen položaj pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji, u svakom pogledu.

Visoki komesar OEBS naglasio je da se OEBS zalaže za mir i značaj unapređenja edukativnih programa, posebno u oblasti učenja jezika, kao najboljeg načina da se ostvari komunikacija među različitim zajednicama.

Kako je navedeno, sagovornici su potvrdili zajedničku rešenost na saradnju po svim važnim pitanjima za bezbednost, ljudska i manjinska prava svih članica OEBS.
 

Komentari (0)

Srbija