Politika

Vučić: Naše je bilo da kažemo šta je istina, ali to neće da pomera kule i gradove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2023

-

19:34

Vučić: Naše je bilo da kažemo šta je istina, ali to neće da pomera kule i gradove
Vučić: Naše je bilo da kažemo šta je istina, ali to neće da pomera kule i gradove - Copyright Prinstscreen/RTV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon govora pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, da je Srbija jedna od retkih zemalja koja sme da kaže istinu i kako stvari stvarno stoje.

"Naše je bilo da kažemo šta je istina, da to ostane zapisano u istoriji, da to bude na ponos našem narodu - da smo jedna od retkih zemalja i jedan od retkih naroda koji je smeo da govori istinu i da kaže kako stvari stvarno stoje. Da li će to da doprinese bilo čemu - neće, ali će svakako da, u jednom smislu, osnaži poziciju Republike Srbije, a to je da znaju da znamo i da odlično razumeju da mi razumemo i da ne pokušavaju, misleći da ne shvatamo ili da ne razumemo o čemu se radi, da dobiju nešto što nije moguće", rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Dodao je da se, po tom pitanju, neće promeniti stav onih kojima, kako je rekao, međunarodno pravo nije nešto na šta se pozivaju uvek, već samo kada im odgovara.

"Ja sam sve rekao što stvarno mislimo i ono što stvarno radimo. Imamo svoju politiku. Ja ne mogu da budem neko ko će da se hvali: 'Prepisali smo 100 odsto vaših akata i to je naša politika'. Da, Srbija ima svoju politiku. Narod i građani Srbije imaju svoju vladu koja u njihovo ime vodi politiku", poručio je predsendik.

Istakao je da je ponosan na to što Srbija ima samostalnu politiku, kao i da dolaze neka druga vremena.

"Ja sam na to ponosan, ali ako očekujete da će to da pomera kule i gradove - neće, ali naše je da radimo svoje, da čuvamo svoje, pa dolaze neka druga vremena", naveo je Vučič.

Naglasio je da se svetom šire bauk slobode i nezavisnosti, te da je to moglo da se čuje tokom govora nekih lidera pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

"Polako se taj vetar slobode i miris slobode oseća svuda u svetu. Bauk slobode i nezavisnosti se ponovo širi svetom i neće to biti lako da se zaustavi", zaključio je Vučić.

Na pitanje o reakcijama, rekao je da zvaničnici verovatno sada između sebe pričaju kako je zaostao u prošlosti i šta nije smelo da se izgovori.

"To sve misle i male zemlje. Sada verovatno kažu bio je jedan izgovorio je u ime svih njih", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da mu niko nakon govora nije rekao da je bio oštriji i dodao da je naše bilo da se kaže šta je istina i da to ostane zabeleženo u istoriji.

"Da li će to doprineti bilo čemu, neće, ali će osnažiti poziciju Srbije, da znaju da znamo i da ne pokušavaju da dobiju nešto što nije moguće. da li se to sviđa onima kojim Međunarodno pravo nije nešto na šta se uvek pozivaju, to se neće dogoditi", kazao je Vučić.

Na pitanje da li je zadovoljan govorom, rekao je da je važno da li su građani Srbije zadovoljni.

"Ponosan sam ako su oni zadovoljni, moram da vodim računa o svim aspektima, ali moram da govorim istinu, to sam uradio", rekao je Vučić.

On je naveo da je imao i nezvanične susrete sa predstavnima Sjedinjenih Američkih Država kojima je, kako kaže, izrekao i iskazao svoju ogromnu zabrinutost, pomalo i strah zbog mogućih budućih događaja na KiM.

"Imao sam i nezvanične susrete sa mnogim predstavnicima SAD, o tome ne želim javno da govorim i njima sam izrekao i iskazao svoju ogromnu zabrinutost, pomalo i strah zbog mogućih budućih događaja na KiM, jer sve ono i datume kako biraju, i sve što rade, i jezik koji koriste, pretnje koje izgovaraju, hapšenja naših ljudi svakoga dana, čini mi se jasno i nedvosmilseno govori kakve su Kurtijeve namere. To je najvažnije, sve ove priče, manje-više", rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Osvrćući se na razgovor s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešem, rekao je da on poštuje Srbiju i razume njenu poziciju.

 

 

"Zahvalni smo što je uvek pokazivao poštovanje prema našoj zemlji. Mi smo rekli da ćemo podržavati njegovu agendu reformi UN u budućnosti i da smo izuzetno zahvalni smo za svaki doprinos koji je do sada pružio za ostvarenje pricipa UN i izgradnji mira širom sveta", naglasio je Vučić.

Kazao je da su imali dobar razgovor oko KiM i da ga je upoznao sa svim situacijama.

"Sada idem da se nađem sa potpredsednikom Kine Žengom i posle toga sa Lajčakom i posle imamo nastup na američkim medijima, na Njuzmaksu i tu ću verovatno videti naše prijatelje iz Republikanske stranke ovde. Duga je noć", dodao je Vučić.

 

 

Komentari (0)

Srbija