Politika

Montgomeri: Kurti uništava odnos sa SAD, odbacuje saradnju i ponaša se na neoprostiv način

Komentari

Autor: Fonet

23/09/2023

-

12:35

Montgomeri: Kurti uništava odnos sa SAD, odbacuje saradnju i ponaša se na neoprostiv način
Montgomeri: Kurti uništava odnos sa SAD, odbacuje saradnju i ponaša se na neoprostiv način - Copyright EPA PHOTO EPA/MILOS BICANSKI

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Vilijam Montgomeri ocenio je da se kosovski premijer Aljbin Kurti ponaša na neoprostiv način i uništava odnose sa SAD, dodavši da je svim liderima na Zapadu pitanje Kosova primarni problem.

Montgomeri je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao i da SAD i EU trenutno nemaju nove ideje ili novi pristup dijalogu i rešavanju nastale situacije, a da bez će bez novog pristupa napredak biti teško ostvariv.

"Da bi se Kosovo razvijalo ekonomski, dobilo strane investicije, mora imati pristojne odnose sa svim komšijama, uključujući Srbiju. Kosovo bi trebalo da se trudi iz sve snage da ima dobar odnos sa Srbijom. Na taj način bi Kosovo moglo da ostvari ekonomski progres", naveo je Montgomeri.

Kako stvari stoje sada, Kosovo je zemlja trećeg sveta u smislu ekonomije, i to bi trebalo da se promeni, rekao je Montgomeri i dodao da se to može promeniti tako što će se ići napred umesto stalnog provociranja Srba i izazivanja problema.

"Video sam ljude poput Kurtija širom Balkana koji žele da se stalno vraćaju u prošlost, jer im to donosi gralove i podršku, ali to ne rešava probleme. To mora da prestane", ukazao je Montgomeri.

Navodeći da su SAD, ne uzimajući u obzir i zaobilazeći UN, napravile veliki korak da pomognu kosovskim Albancima, Montgomeri je ukazao da kosovski premijer odbacuje tu saradnju, "uništava naš odnos i ponaša se na način koji je neoprostiv" i time ne čini nikakvu uslugu kosovskim Albancima.

"Odluka o bombardovanju nije bila iznenada"

Upitan o porukama predsednika Srbije Aleksandra Vučića u UN i da li Stejt department razume argument Srbije da i ona povodom Kosova očekuje poštovanje povelje UN kao što se to očekuje u slučaju Ukrajine, Montgomeri je kazao da je Vučić potpuno u pravu da su SAD zajedno sa nekim svojim evropskim saveznicima zaobišle UN i sa NATO ušle u kampanju bombardovanja Srbije.

"Tačno je da je ista grupa, jednostrano, priznala nezavisnost Kosova, bez UN. Posledica ovoga je da je Putin to mogao da iskoristi kao opravdanje za svoju upotrebu nasilja u Ukrajini. Potpuno tačno. Problem je što je to kao kada pozvonite na zvono i sada nema vraćanja nazad", rekao je Montgomeri.

On je objasnio da odluka o bombardovanju nije doneta iznenada i da su 10 godina bili zabrinuti zbog situacije na Kosovu.

"Dakle, bombardovanje je došlo tek posle 10 godina neprekidnih napora naše vlade da reši situaciju. Ali, tu smo gde smo, i naša briga sada je da region rešava pitanja mirnim putem, da ne gledamo unazad", rekao je Montgomeri.

Fokus SAD usmeren je na pokušaj povezivanja celog ovog regiona kako bismo išli napred i radili zajedno,, naveo je Montgomeri, dodajući da odaje veliko priznanje Miroslavu Lajčaku za ono što strpljivo radi već godinama. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija