Politika

Završen 21. protest "Srbija protiv nasilja": Okupljeni šetali do RTS-a, izneta četiri nova zahteva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2023

-

18:49

Završen 21. protest "Srbija protiv nasilja": Okupljeni šetali do RTS-a, izneta četiri nova zahteva
Završen 21. protest "Srbija protiv nasilja": Okupljeni šetali do RTS-a, izneta četiri nova zahteva - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Protest "Srbija protiv nasilja" završen je ispred Radio-televizije Srbije gde su ponovljeni zahtevi koji se tiču učešća opozicionih stranaka u informativnim emisijama javnog servisa, a saobraćaj u Takovskoj ulici, kao i u Dečanskoj, Svetogorskoj i Makedonskoj je odblokiran.

Saobraćaj je pušten i kod Narodne skupštine gde je ponovljen zahtev dela opozicije da se vanredni parlamentarni i beogradski izbori održe do kraja godine.

Ispred parlamenta bila je postavljena velika bina sa koje su se večeras prvi put obratili političari i to predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

 

Jovanović je, obraćajući se okupljenima rekao da posao od 5. oktobra nije završen. Jovanović je rekao i da je "Dogovor za pobedu", odnosno dokument koji su potpisali političke stranke, organizatori protesta, vrlo jednostavan, jer "dok nam gori kuća, nemamo vremena za političke programe".

Fonet/Marko Dragoslavić

 

On je najavio sledeći protest "Srbija protiv nasilja" za naredni petak u Nišu.

Pored političara obratili su se i pravnica Sofija Mandić, student Pavle Cicvarić i Jelena Mihajlović iz Pećinaca, a na binu su došli i govornici sa prethodnih protesta.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Kada je reč o zahtevima koji se tiču konkretno RTS-a, traži se, između ostalog, prisustvo opozicije u svim informativnim i društveno-političkim emisijama, pokretanje nove debatne emisije koja bi se emitovala u večernjem terminu i bila bi emitovana u 21 čas tri puta nedeljno, kao i pravo da se predstavnici opozicije pozivaju u emisije informativnog programa bez nužnog prisustva predstavnika stranaka na vlasti.

Na protest su došli šef poslaničke grupe Zeleno levi klub Radomir Lazović i poslanici tog kluba Biljana Đorđević i Đorđe Pavićević, poslanica "Moramo-Zajedno" Danijela Nestorović, predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanik te stranke Srđan Milivojević, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović.

Euronews/Vasilija Antonijević

 

Podsetimo, opozicione stranke koje svaki vikend organizuju proteste potpisali su danas u Skupštini Srbije "Dogovor za pobedu".

 

"Dogovor za pobedu je nastao kao unapređenje saradnje dosadašnjih organizatora protesta. Smatramo da s obzirom na to da je vlast pokazala da nema kapacitet, da ne želi i da nema političku volju da reši kritične društvene teme koje su artikulisane u zahtevima protesta, mi kao opozicioni akteri preuzimamo na sebe obavezu da ćemo to uraditi. Da bismo to uradili moramo pre toga da dobijemo poverenje građana, a jedini način na koji to poverenje možemo da dobijemo jeste kroz organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora", rekao je za Euronews Srbija lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija