Politika

Nekoliko EU članica traži da se razmotri uvođenje mera Srbiji zbog događaja u Banjskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2023

-

13:21

Nekoliko EU članica traži da se razmotri uvođenje mera Srbiji zbog događaja u Banjskoj
EU zastava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko zemalja članica Evropske unije zatražilo je da se razmotri uvođenje mera i Srbiji, budući da već postoje protiv Prištine, ukoliko se utvrdi da Beograd ima veze sa poslednjim dešavanjima na severu Kosova, saznaje Euronews Srbija iz diplomatskih izvora.

Na sastanku Političko-bezbednosnog komiteta Evropske unije, koji čine ambasadori zemalja članica razgovaralo se o situaciji u Banjskoj i tom delu Kosova, a sve zemlje su tražile da se sprovede detaljna istraga, kako bi se što tačnije utvrdile činjenice, potvrđeno je za Euronews Srbija.

Za Evropsku uniju je važno da se sprovede istraga, kako bismo imali punu i jasnu sliku o tome šta se dogodilo, ko je iza toga i ko je odgovoran, kaže portparol Evropske komisije Peter Stano.

Na pitanje da li misli da je na savetu da napravi formalnu odluku o merama ili EK odlučuje koje mere da se koriste, Stano je rekao da su zemlje članice te koje treba da odluče kako će se nositi sa situaijom u ovom trenutku.

"Imamo veoma važnu promenu situacije nakon terorističkih napada u nedelju na severu Kosova. Šta god da Komisija i institucije, visoki predstavnik i spoljnopolitička služba predlažu i rade je naravno u bliskoj konsultaciji sa zemljama članicama i sa pristankom zemalja članica. Ako zemlje članice žele da imaju formalnu odluku, ukoliko ne, to je sve u njihovim rukama, ali sve se radi u koordinaciji. Opet ponavljam, ako se nešto odluči, objavićemo ako i kada bude odgovarajuće", rekao je on.

Podsetimo, U Srbiji i Republici Srpskoj danas je Dan žalosti zbog stradalih u pucnjavi u okolini sela Banjska. 

Akcija kosovske policije još nije u potpunosti završena, trenutno je u toku pretraga šume, potvrdio je u ekskluzivnoj izjavi za Euronews Srbija Veljton Eljšani, zamenik direktora za region Sever.

"Mislimo da smo pregledali skoro sve, ali moramo biti pažljivi ako ima neeksplodiranih naprava. Jedinica sa specijalno obučenim psima će ovih dana pretražiti teren. Ali operacija je završena što se tiče samog sela i ono je sigurno, sve je sigurno", rekao je on.

Eljšani je za Euronews Srbija potvrdio da broj poginulih iznosi četiri.

"Jedan moj policajac koji je ubijen u zasedi. A potvrdiću i da su ovde ubijena tri napadača, a dva smo uhapsili", rekao je on za Euronews Srbija

Sve aktuelnosti i dešavanja na Kosovu i Metohiji pratite uživo u našem LIVE blogu.

Komentari (1)

Beograd

27.09.2023 17:58

Šta mislite da rade toliko Rusa u(Ruskom) Humanitarnom Centru u Niš? Hvale Rusiju i Putina a kritikuju Vučića zbog Kosova jer samo Rusija trenutno želi nemire u Srbiji, Kosovu, Srpskoj i po mogućnosti ponovo u Crnoj Gori.

Srbija