Politika

Kosovski ministar: Cilj napada u Banjskoj bio aneksija severa Kosova, grupa trenirala na Kopaoniku

Komentari

Autor: Fonet, Kossev

01/10/2023

-

16:34

Kosovski ministar: Cilj napada u Banjskoj bio aneksija severa Kosova, grupa trenirala na Kopaoniku
Tanjug/AP/Visar Kryeziu - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je danas na konferenciji za novinare da je cilj "terorističkog napada Srbije" u Banjskoj bio aneksija severa Kosova.

Kako prenosi prištinska Koha, on je rekao da su pripreme za napad obavljene u Srbiji i da se to vidi sa dronova zaplenjenih od grupe.

Svečlja je rekao da će se danas videti ne samo napad u Banjskoj, već i pripreme grupe u trening centrima u Srbiji na Kopaoniku, na imanju Milana Radoičića.

"Na obuci su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik komande Kopnene vojske Milan Mojsilović", rekao je Svečlja.

On je dodao je Vučić pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija umešana u organizaciju napada.

Kako je rekao nema nikakvih indicija, dokaza da je neko ubijen nakon što se predao.

Svećlja je izneo i novi podatak - da je grupu uniformisanih i naoružanih ljudi činilo 90 članova. Sa druge strane, rekao je da ne zna koliko je policajaca učestvovalo u akciji u Banjskoj.

Na pitanje da li će Priština da dopusti međunarodnu istragu povodom događaja u Banjskoj, Svećlja odgovara da su sve vreme predstavnici međunarodne zajednice, odnosno misija na Kosovu, uključeni u akcije policije i istrage.

Svećlja je rekao da planira da vilu Milana Radoičića, koja se nalazi na jezeru Gazivode, pretvori u stanicu za jedinicu Kosovske policije sa čamcima. Kako je naveo, Radoičić je vilu sagradio na zemljištu Agencije za šumarstvo Kosova i istakao da razgovara sa ministrom poljoprivrede kako bi ta imovina bila preneta na Ministrstvo unutrašnjih poslova, prenosi Kossev.

facebook/printscreen/Xhelal Sveçla

 

"Hoćemo da je koristi Kosovska policija kao stanicu za jedinicu sa čamcima u Graničnom odeljenju", rekao je Svečlja na konferenciji za štampu u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da se" teroristička grupa koja je 24. septembra napala kosovsku policiju" u Banjskoj duže vreme pripremala u Srbiji i da je vežbala u prostoru hotela Grej na Kopaoniku, koji je u vlasništvu Milana Radoičića, a da je vežbala i na poligonu Pasuljanske livade.

On je dodao da je Srbija toj grupi stavila na raspolaganje logistiku i infrastrukturu.

"Vojne vežbe su održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji, najmanje četiri dana pre napada na Banjsku", rekao je Hodža.

On je izneo detalje o tome kako je poginuo pripadnik Kosovske policije. Govoreći o tome kako je sve počelo, Hodža tvrdi da je „policijska patrola otišla da vidi šta se dešava sa kamionima koji su postavljeni na mostu u pravcu sela, te da je tada došlo do eksplozije“, prenosi Koha.

„Prvi napad je izvršen eksplozivom, a od posledica napada poginuo je policijski narednik Afrim Bunjaku iz policijske stanice u Zvečanu. Nije napadnuta Specijalna policija, već patrola policije za javni red“, kazao je Hodža.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović održaće sutra konferenciju za medije u Domu Vojske Srbije, na kojoj će, kako je navedeno u saopštenju, biti demantovane laži koje je izrekao ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svečlja. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija