Politika

U Granadi sutra treći sastanak Evropske političke zajednice, prisustvuje Vučić

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

14:20

U Granadi sutra treći sastanak Evropske političke zajednice, prisustvuje Vučić
U Granadi sutra treći sastanak Evropske političke zajednice, prisustvuje Vučić - Copyright Tanjug/AP/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Granada će 5. oktobra biti domaćin trećeg samita Evropske političke zajednice (EPC), na koji je pozvano 27 država članica EU, 17 drugih susednih zemalja, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Turske, Ukrajine, Švajcarske, ali i balkanske države. 

Na sastanak su pozvani i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta. Učešće na ovom događaju je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji očekuje najjače pritiske do sada.

To će biti prvi susret šefa države sa najvažijim lidetima političkog zapada posle dešavanja na severu Kosova i Metohije.

"Valja izdržati i ono što predstoji u Granadi", rekao je predsednik Srbije povodom predstojećeg samita Evropske političke zajednice.

Nadovezujući se na rad sa prethodnih sastanaka, lideri će razgovarati o tome kako Evropu učiniti otpornijom, prosperitetnijom i geostrateškom. Evropska politička zajednica ima za cilj da podstakne politički dijalog i saradnju u rešavanju pitanja od zajedničkog interesa, da ojača bezbednost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta.

Ova platforma za političku koordinaciju ne zamenjuje nijednu postojeću organizaciju, strukturu ili proces i nema za cilj stvaranje novih u ovoj fazi. Osnivanje EPC-a predložio je 9. maja 2022. francuski predsednik Emanuel Makron, koji je u to vreme bio predsedavajući po rotaciji Saveta EU.

On je to učinio tokom svog završnog govora na Konferenciji o budućnosti Evrope, čiji je cilj bio da odgovori na regionalne izazove i probleme izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu. Evropska politička zajednica do sada se sastala dva puta.

Na prvom sastanku u oktobru 2022. godine u Pragu lideri su uglavnom razgovarali o pitanjima mira i bezbednosti, posebno o ratu Rusije u Ukrajini i energetskoj krizi. 

Na sledećem sastanku u junu 2023. godine u moldavskom gradu Bulboakiju razgovarali su o zajedničkim naporima za mir i bezbednost, energetsku otpornost i povezanost i mobilnost u Evropi. Najavljeno je da će se četvrti sastanak održati u Velikoj Britaniji.

Dan posle održavanja trećeg samita Evropske političke zajednice, šestog oktobra u Granadi se održava neformalni sastanak šefova država ili vlada EU, u okviru španskog predsedavanja Savetom Evropske unije. Pošto je reč o neformalnom sastanku za razliku od jednog od redovnih samita koji se održavaju u Briselu, očekuje se više strateških razgovora o budućnosti bloka i hitnim pitanjima, poput migracija, ali ne i  konkretne odluke.

Vršilac dužnosti predsednika Vlade Španije Pedro Sančez istakao je da je jedan od prioriteta španskog predsedavanja jačanje evropskih jedinstva oko "naših zajedničkih vrednosti".
Špansko predsedavanje Savetom EU odabralo je Granadu za domaćina ova dva sastanka na visokom nivou zbog njene istorije, trenutne situacije i budućnosti kao idealno mesto za nastavak unapređenja vrednosti EU.

Granada je grad sa nešto više od 228.000 stanovnika i ogromnim istorijskim i kulturnim nasleđem nasleđenim iz vekova mirne koegzistencije tri velika monoteistička kulture - hrišćanske, muslimanske i jevrejske - što ga je učinilo procvatnim kulturnim centrom.

Komentari (0)

Srbija