Politika

Kristofer Hil za Euronews Srbija: Moramo otkriti šta se desilo u Banjskoj, nastavak dijaloga je jedini pravi put

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2023

-

14:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil je u svom gostovanju na Euronews Srbija govorio o nedavnim događajima u Banjskoj. 

On je istakao da smatra da su dobre vesti to što je bilo u velikoj meri izvršena deeskalacija.

"Broj trupa je bio mnogo veći i sada je već na normali. To su dobre vesti. Sada ono što treba da otkrijemo jeste šta se zaista desilo. Video sam izjavu Radoičića i ne razumem kako iko može misliti da je dobro za Srbiju da se upusti u ovakve aktivnosti - moramo otkriti šta se desilo, ko je bio uključen, mora odgovornost da se pronađe i da obezbedimo da se to ne ponovi - da se ovakva i tragična i opasna situacija ne ponovi. Put je vratiti se dijalogu, znam da je to dosadno, znamo koji su elementi na stolu i moramo dati priliku godinu Lajčaku da završi započeto, da Srbi sa KiM znaju kakva će im biti mogućnost, a da Kosovo ima priliku za internacionalizaciju. Ima svih elemenata za to, samo mora biti dovršen sporazum", rekao je Hil.

"Najbolji način je da se vratimo dijalogu"

Ambasador SAD je kazao da, kao neko ko je učestvovao u pregovorima, ne voli preduslove, nego mu je draže kad ljudi sednu za sto i suoče se sa stvarima koje treba rešiti.

"Kada je reč o merama protiv Srbije očigledno je da se sazna šta se desilo - šta je taj Radoičić tamo radio i zašto i da se odgovorni pozovu na odgovornost. Potrebno je da se taj napor nastavi - kad postoji kriza, i kad postoji zamena političkom procesu, opasne su stvari. Nama je potreban mir i stabilnost i najbolji način je da se vratimo dijalogu", rekao je on i dodao:

Euronews

 

"Ono što vidim to je da je gospodin Radoičić optužen za neka ozbiljna krivična dela i rekao bih da je na tužiocima o tome da govore. Imamo pitanje - kako da sprečimo da se to opet desi? Kako bi neko pomislio da ulazeći na teritoriju Kosova, gomilajući oružje, izazivajući strah kod ljudi, upadanjem u manastir doprinosi miru i stabilnosti u ovom delu sveta. Moramo znati zašto je to neko uradio". 

Hil je istakao da se "nešto mora učiniti sa obe strane".

"Znam da je teško zbog ZSO, ali to je očigledan put da se napreduje. Možemo raspravljati o tome šta je to što treba prepustiti lokalnim građanima, ali im treba pružiti priliku da kontrolišu svoju budućnost. O tome se mora razmišljati u pregovorima - mora se učiniti nešto za obe strane", kazao je on.

Ambasador SAD je dodao da proces pregovora mora da se nastavi.

"Mislim da izbori na Severu moraju biti deo tog procesa, na kraju krajeva i ZSO mora da ima nekog ko će je voditi, morate imati izbore. Mora se obratiti pažnja na detalje da se proces nastavi, da pregovarači sarađuju sa zainteresovanim stranama i svet ne sme da se bavi tim problemima. U toku je brutalna agresija Rusije nad Ukrajinom i time treba da se bavimo, ovo sa Kosovom i Srbijom moraju obe strane naći rešenje koje im odgovara", rekao je on.

Euronews

 

Hil se osvrnuo i na pitanje odgovornosti za događaje u Banjskoj.

"Ponovo naglašavam - moramo da saznamo šta se dogodilo pre dve nedelje. Hoćemo da sprečimo da se to ponovi, ali prethodno morate znati šta se desilo. Na Beogradu je da odradi ozbiljnu istragu i otkrije o čemu se radilo - sigurno ne o miru i stabilnosti za Srbiju niti je to na bilo koji način pomoglo Srbiji i Srbima na Kosovu", kazao je on.

"Srećan sam što ću sarađivati sa O'Brajanom"

Ambasador SAD se dotakao i izbora O'Brajana na funkciju pomoćnika državnog sekretara.

"Tu sam pun predrasuda pošto sam sa njim dobar prijatelj, radili smo zajedno u prošlosti, srećan sam što ćemo sarađivati u budućnosti. Drago mi je što je on postao novi pomoćnik državnog sekretara, od danas za njega više nema predaha, moraće puno da radi i videti šta će moći da postigne u teškom sklopu zadataka. Ukrajina je tu na prvom mestu, jer je ruska agresija veliki izazov za nas. Dobro je što ćemo imati sekretara koji je sa svim tim stvarima dobro upoznat. Veoma smo zadovoljni izborom gdina O'Brajana", rekao je on.

"Po Srbiji se vozim u službenom vozilu ambasade"

Na pitanje kako je stigao do administrativne linije, zbog napisa u medijima da je koristio helikopter Vojske Srbije, Hil je istakao:

"Mogu da kažem da sam čitav dan proveo u službenom vozilu ambasade i da može moja kičma da govori rekla bi koliki bol osećam zbog toga. To je uobičajen način kako se vozim po Srbiji. 
Nema potrebe da pričam da li to tako treba, da li je u redu, ja gde god idem koristim vozilo američke ambasade. Pošto sam tako juče proveo dan, nadam se da ću ovaj vikend provesti odmarajući u Beogradu".

Komentari (0)

Srbija