Politika

Počasni konzul Srbije u Izraelu za Euronews: Nema stradalih i povređenih Srba, mnogo naših državljana u oblasti sukoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2023

-

14:26

Počasni konzul Srbije u Izraelu za Euronews: Nema stradalih i povređenih Srba, mnogo naših državljana u oblasti sukoba
Počasni konzul Srbije u Izraelu za Euronews: Nema stradalih i povređenih Srba, mnogo naših državljana u oblasti sukoba - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je za Euronews Srbija da u današnjim raketnim napadima Hamasa na Izrael nema stradalih, niti povređenih Srba iako se neki od njih nalaze u okviru zona borbenih dejstava.

"Ono što je najvažnije napomenuti jeste da su naši državljani, kojih i te kako ima i u Berševi, sedištu južnog distrikta, zatim u Aškelonu koji je južni mediteranski grad i konačno, pre svih, u kibucima duž zelene linije razdvajanja između Pojasa Gaze i Izraela, bezbedni i nisu među stradalima i povređenima", rekao je Nikolić za Euronews Srbija.

Nikolić kaže da Ministarstvo spoljnih poslova apeluje na naše ljude da se u potpunosti pridržavaju naredbi lokalnih vlasti i bezbednosnih uputstava.

"Dakle, mislim na studente na doktorskim i postdoktorskim studijama na Univerzitetu u Berševi, kao i hodočasnike, turiste i poslovne ljude koji su ovde u kraćem vremenskom periodu boravka. To je jedini način da se izbegnu kobni ishodi", kaže on i dodaje:

Sve o dešavanjima u Izraelu možete čitati u našem LIVE blogu

"Naših ljudi ima u zonama u kojima se odvijaju borbena dejstva, ali za sada su svi zdravo i dobro, nisu među, ne daj Bože, stradalima ili povređenima. Vrlo su disciplinovani i mi smo svi u kontaktu - naša ambasada u Tel Avivu na čelu sa otpravnikom poslova Dušanom Vujovićem i mi konzulati. A ja sam lično zadužen za južni distrikt koji je i najviše pogođen", ističe.

Počasni konzul Srbije primetio je da je napad Hamasa izveden baš na pedesetogodišnjicu Jomkipurskog rata, koji se vodio između Izraela i koalicije arapskih zemalja pod vodstvom Egipta i Sirije 1973. godine.

"Izrael je potpuno zatečen jutrošnjim događajima koji su započeli oko pola 7 po lokalnom vremenu. Pre nekih sat vremena je saopšteno da se beleže 22 žrtve i preko 500 ranjenih. Ono što je najvažnije jeste da od 21 žarišta oružanih dejstava, što je napomenuo Jakov Šaptaj, direktor policije Izraela, aktivno je samo još sedam. Predsednik Vlade Benjamin Netanjahu je stanje nazvao ratnim, implicitno nagovestivši široku mobilizaciju rezervnog sastava, a sličnim tonom je govorio i ministar odbrane Joav Galant", kaže Nikolić i dodaje:

"Hamas, sa svoje strane, ističe da je oteo 35 Izraelaca, i ispalio 2.200 raketa na Izrael. Taj broj se povećava, nešto manje u centralnom regionu, ali još i te kako u južnom distriktu Izraela", zaključuje počasni konzul Srbije u Izraelu u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija