Politika

Kurti o dešavanjima u Banjskoj: Srbija pokušala da izazove novi rat, predvodnik "mali Prigožin" Milan Radoičić

Komentari

Autor: Fonet

07/10/2023

-

15:26

Kurti o dešavanjima u Banjskoj: Srbija pokušala da izazove novi rat, predvodnik "mali Prigožin" Milan Radoičić
Tanjug/AP/Visar Kryeziu - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je Srbija "pokušala da izazove novi rat", ali da u tome "nije uspela", te da su Srbi, koji su se u Banjskoj sukobili sa Kosovskom policijom, iz "Severne Brigade i Civilne zaštite", a da je njihov predvodnik "mali Prigožin - Milan Radoičić".

On je u intervjuu za Sky News kazao da je od Beograda zatražio da Radoičić bude izručen Prištini, a da od međunarodne zajednice zahteva bezbednost za Kosovo i osudu Srbije uz sankcije.

"Uprkos tome što su doveli oko 80 teško naoružanih paramilitarnih terorista i kriminalaca koji su došli u pravoslavni manastir Banjska i koji su ubili jednog našeg policajca, hteli su da započnu novi rat i destabilizuju Kosovo", naveo je Kurti dodajući da u tome nisu uspeli.

Prema njegovim rečima, srpska strana će to "pokušati ponovo", zbog čega bi bilo dobro da se Kosovo pripremi "za slične pokušaje u budućnosti". Za srpskog predsednika Aleksandra Vučića rekao je da je "ozloglašeni autokrata", navodeći da to "dokazuje da je nemoguće izvesti napad u Banjskoj bez njegovog znanja", preneo je Kossev.

"Pripremao ga je i bio je deo onoga što nam se dogodilo, time što je doveo ljude koji sede pored njega na važnim sastancima u Beogradu", naglasio je Kurti.

Podsetio je i na navode Kosovske policije da je veći deo naoružanja, koje je zaplenjeno u Banjskoj, "srpske proizvodnje".

"Naše tužilaštvo ima dokaze da su izdavali dokumenta zajedno sa ovim naoružanjem", naveo je Kurti, dodavši da smatra da su Radoičića srpske vlasti uhapsile usled međunarodnog pritiska na Beograd.

"Ono što nam je sada potrebno je da mu se sudi na Kosovu, gde je počinio zločine, on je građanin Kosova takođe", poručio je Kurti.

Kako je ukazao, srpska strana je želela "novu Republiku Srpsku", koju je nazvao "stvorenjem genocidnog rata". Kurti tvrdi da se naoružana grupa Srba okupila oko manastira Banjska jer su želeli da "daju religioznu notu konfliktu".

Na pitanje o tvrdnjama Beograda da su Srbi zastrašeni, Kurti je poručio da ih sam Beograd zastrašuje, pritiska ih i preti im.

"Moraju da se plaše Beograda, nikada mene. Sastajem se sa njima svakodnevno, ali nije mi lako da zaustavim Beograd da ih zlostavlja", naglasio je Kurti i od međunarodne zajednice zatražio "bezbednost za Kosovo na granici" i sankcije za Srbiju.

"Treba nam više vojnika mirovne misije koji će patrolirati zajedno sa našom policijom u planinskim predelima između granica Kosova i Srbije", rekao je Kurti.

Tražio je i da se srpska vojska i žandarmerija, koji se nalaze u blizini teritorije Kosova, udalje odatle. Kada je reč o dijalogu, Kurti kaže da se ne možete vratiti redovnim aktivnostima, jer posle 24. septembra ništa nije isto. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija