Politika

Ambasadorka SAD pri NATO-u: Insistiramo na deeskalaciji situacije na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

14:13

Ambasadorka SAD pri NATO-u: Insistiramo na deeskalaciji situacije na KiM
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka SAD pri NATO-u Džulijen Smit izjavila je danas da Alijansa insistira na deeskalaciji na Kosovu i Metohiji, poručivši da saveznice prate situaciju na Zapadnom Balkanu.

"Zabrinuti smo zbog povećanja nestabilnosti i nasilja", rekla je Smit na onlajn brifingu za novinare i dodala da je zbog toga KFOR doneo odluku da poveća prisustvo svojih trupa na KiM.

Istakla je da je jedini način da se izađe iz trenutne situacije dijalog uz posredstvo Evropske unije.

"Nastavićemo da pratimo situaciju u regionu i da insistiramo na deeskalaciji", navela je Smit.

Govoreći o situaciji u Izraelu, američka ambasadorka pri NATO-u poručila je da SAD nedvosmisleno osuđuju napade palestinske militantne grupe Hamas na Izrael.

"Terorizam nikada nije opravdan", poručila je Smit i dodala da su SAD spremne da pruže svaku vrstu pomoći vladi i narodu Izraela.

Istovremeno, istakla je da situaciju u Izraelu neće uticati na pomoć koju Alijansa šalje Ukrajini.

Prema njenim rečima, NATO saveznice su spremne da pomognu Izraelu, ali i da, istovremeno, nastave da ispunjavaju obećanja data Kijevu.

Komentarišući članstvo Švedske u NATO-u, Smit je poručila da se od Turske i Mađarske očekuje da završe proces ratifikacije i da Švedska što pre postane članica.

"Verujemo da je Švedska spremna da danas postane članica NATO. Bez sumnje će Alijansu učiniti jačom i bezbednijom", navela je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija